Srpen 2015

Jáhlová kaše borůvkovo-hroznová

24. srpna 2015 v 9:43 Snídaně
Potřebujeme (na 1 porci):
0,5 dcl jáhel
2 hrsti bobulí hroznového vína (pokud možno různých barev)
1/2 sojáčiku (borůvková příchuť)
1 lžička borůvkové zavařeniny
pár mandlí na ozdobu

Postup:
Hroznové víno nakrájíme na půlky a zbavíme jadérek.
Jáhly uvaříve dle návodu. Já použila tento postup: Jáhly propereme ve vlažné vodě a vložíme rovnou do vroucí osolené vody (v poměru 1:3 jáhly-voda). Vaříme do měkka asi 13-15 minut, přebytečnou vodu pak slijeme.
Dáme uvařené jáhly do misky, na ně a kolem nich nasypeme hroznové víno, zalijeme 1/2 sojáčiku (zbyde ještě k svačině ;) a navrch dáme lžičku borůvkové zavařeniny a mandle. Servírujeme okamžitě.


Ovesná kaše babího léta

24. srpna 2015 v 9:21 Snídaňové
Potřebujeme (na 1 porci):
1 dcl ovesných vloček
1 dcl sojového (rostlinného) mléka
2 - 3 malá (letní) jablíčka
špetku soli
1/2 lžičky skořice
pár mandlí
1 lžička jeřabin v karamelu (na ozdobu)

Postup:
Jablíčka nakrájíme na kousky asi 0,5 až 1cm krychlové. Sójové mléko máme buď hotové, nebo ji ho připravíme z prášku dle návodu. Do kastrůlku nasypeme vločky a na sucho je chvíli zahříváme na plný výkon,mícháme, až začnou vonět. Pak stáhneme výkon na mírný a na vločky nalijeme sójové mléko. Za stálého míchání necháme povařit asi 2 minuty, až kaše nabyde konzistence o něco více kašovité a méně řídké, a posolíme. Pak vypneme sporák, nasypeme do kastrůlku pokrájená jablka, skořici a mandle a ještě chvíli na rozehřáté plotně mícháme, aby se suroviny rovnoměrně rozložily. Jablka pustí trochu šťávy a obalí se ve vločkách.
Servírujeme ihned s jeřabinami v karamelu jako přízdobou.


Jeřabiny v karamelu

24. srpna 2015 v 9:03 Přesnídávky
Je to skvělá pochoutka ke sladkým kaším, jako ozdoba všelijakých jídel nebo třeba pudinků. Jeřabiny nejsou jedovaté, ale musíte dát pozor, aby byly jedlé. Existují totiž i takové divně hořké a ty nejsou dobré ani v v litru karamelu. Nebojím se je tedy při sběru opatrně ochutnávat a když se to nedá, jak je to hořké, hledám jiný strom. Malá pomůcka je, že jedlé jeřabiny mívají listy na té půlce blíž k větvičce zcelené a zubaté jen okraje na koncích lístků, ale ani to není pravidlem.

Co je potřeba:
500 g cukru
500 g jedlých jeřabin, očesaných ze šťopek a propláchnutých vodou
2 dcl horké! vody jen pro jistotu
+ dle chuti: špetka skořice (nebo celá, do sklenice se zavářkou), kousek zázvoru nebo jiného koření - hřebíček by mohl být dobrý, nebo něco vánočního

Postup:
Cukr zahříváme v hrnci na plný výkon, až začne odspodu tát. Mícháme, stáhneme žár na polovinu a snažíme se, aby se začal tavit všechen cukr. Nejdříve se vytvoří takové hrudky a pak i ty roztají. Když už je všechne cukr vesměs tekutý, nasypeme do hrnce jeřabiny (hrozně to zasyčí, zabublá, ale my se nebojíme, udatně mícháme pěkně ode dna, zatímco se šťáva z jeřabin mísí s karamelem). Pokud nám jeřabiny pustily málo vody, dolijeme potřebné množství horké vody, aby směs byla tekutá, ale ne příliš řídká. Spíš by měl vzniknout takový hustý sirup.
Bobule ještě chvilku povaříme v karamelu a pak je dáváme do vypařených sklenic, zavíčkujeme, na chvilku otočíme dnem vzhůru, až trochu zchladnou vyzkoušíme, zda víčka drží. Hotovo.


Jak nemyslet

24. srpna 2015 v 8:35 Téma týdne
Znám pár způsobů, jak všechno to dobré, co v nás myslí, jednoduše odrovnat. V žádném případě to nejsou činnosti, které bych doporučovala komukoliv dělat.

1. Trávit víc než 6 hodin denně v kuse u počítače a snažit se zabavit (koukat na seriály, hrát hry, číst články...), pokud dáte víc než 17 hodin, tak je účinek zaručen
2. Živit se baleným pitím, černou kávou, jíst jenom instantní břečky a sladkosti a to ještě a) nejčastěji jednou za 6 hodin nebo b) neustále
3. Poslouchat svoji oblíbenou hudbu pořádně nahlas celý den (nebo celé dny)
4. Zamilovat se do objektu, do kterého je problém být zamilovaný/á
5. Spát méně než 4 hodiny denně
6. Snažit se číst těžce filozofickou literaturu
7. Kombinovat těchto způsobů co nejvíc dohromady

Opravdu, tohle nedělejte. Když si pod sebou podřežete schody z kobky ven, tak už se ven nikdy nedostanete.

Jedlé prskavky

13. srpna 2015 v 14:56 Norské
Tenhle recept z norských webových stránek se hodí spíš k vánočnímu stolu než teď v létě. A přiznám se, že představa čerstvého ovoce namísto cukroví mě nadchla. Všechno to čersvé ovoce se ale v zimě špatně shání nebo bývá tak drahé, že taková pochoutka se stane ještě vzácnější než to cukroví. Jediná reálná šance - zmrazování letní úrody. Proto přidávám recept teď v létě s neztrácím naději, že z něho budu něco mít i na oslavu svátků zimních.

Potřebujeme:
  • 1 ks karamboly (žluté ovoce, vypadá na průřezu jako hvězda)
  • 1 ks vodního melounu
  • 1 balení malin
  • 1 bal. borůvek
  • 1 bal. ostružin
  • 1 ks pitahaya
Pozn.: uvedené ovoce je pouze návrh; ve výsledku si tam můžete dát co chcete a co se nechá napichovat. Karambola je tam důležitá jen kvůli efektu hvězdy, v nouzi bych neváhala vykrájet si do toho tvaru třeba i jablka. Ale zavání to luxusem a exotikou, když je tam něco neobvyklého...

Postup:
Slupku melounu, z něhož jste vydlabali dužinu, potáhněte alobalem. Můžete ovšem použít také zelí, v miniverzi jalbka... (To už se hodně podobá české vánoční klasice - jablko s napíchaným kandovaným ovocem a svíčkou. Ale tohle je čerstvé).
Ovoce nakrájejte na kostičky a napichujte je po několika za sebou na párátka nebo na grilovací špejle. Na konec dejte vždy hvězdičku (ukrojenou karambolu, tvořítkem vykrájený meloun, jablko...)

Je to jednoduché a dají se tím snadno zabavit i děti :)

Zdroj: http://www.frukt.no/kokeboka/uten-kategori/stjerneskudd/

Vnitřní démoni

13. srpna 2015 v 13:52
Tak na tohle mě napadá jen jednoduchá myšlenka. Každý má uvnitř nějaké to zlo, démona, prostě něco hrozivého. Na každém záleží, jestli tomu dá šanci vyplout na povrch a jestli se tomu vydá na milost a nemilost. Silnější je ten vlk, kterého krmíš... a všechno to jde poznat v očích.


Emoce

8. srpna 2015 v 14:00 Téma týdne
Někdy taky nevím, k čemu je to dobré.


Norská hora Blåmann k snědku

8. srpna 2015 v 12:31 Norské
Tento repcept jsem viděla poprvé v časopise Dortománie a později na internetu vypátrala, odkud recept pochází - zde. Dokonce jsem i podnikla pokus o jeho realizaci, nutno podotknout, že s odbornou asistencí (protože ti nejlepší přátelé jsou vždycky pro každou špatnost sladkost). Docela se nám povedl, akorát bezé mističky se rozpadly, tak jsme je musely sestavovat z kousíčků jako mozaiku. ale byl i tak vynikající. Tady je přeložený recept z anglické stránky.

Dezert inspirovaný horou Blåmann v Tromsø a chutěmi Norska. Piškot nasáklý kardamonovým a rumovým sirupem, borůvkové želé, smažená jablka a bezé mistička a 2 čokoládové krémy s příchutí vanilky a borůvek.
Na 4 porce.

Piškot:
- 1 žloutek
- 25 g cukru
- 1 bílek
- 30 g mouky

Ušlehejte žloutek s cukrem do pěny. Bílek vyšlehejte do tuhého sněhu...


Jemně vmíchejte sníh z bílku do pěny ze žloutku a cukru a pak stejně jemně vmíchejte mouku.

Rozprostřere těsto do tloušťky 1 cm na plech vyložený pečicím papírem (jemně pomaštěným a vysypaným moukou) a pečte v předehřáté troubě (střední teplota) asi 10 minut, v závislosti na vaší troubě. Nechte vychladnout a potom z těsta vykrájejte kolečka o 7 cm v průměru.

Borůvkové želé:
- 200 g borůvek
- 20 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 plátky želatiny

Povařte borůvky s cukrem a citronovou šťávou asi 5 minut.

Poté přidejte želatinu (předem nabobtnalou ve studené vodě). Pak směsí naplňte plochou nádobku do výšky 1 cm. Dejte do ledničky ke ztuhnutí.
Krém Ganache Montee:
na vanilkovou příchuť:
- 50 g bílé čokolády
- 70 g smetany
- 1/2 lžičky vanilkové příchuti v prášku
- 1/2 želatinového plátku
- 125 g smetany (vyšlehané)
Nechte želatinu nabobtnat ve studené vodě po dobu 5 minut. Zahřejte šlehačku (70 g), přidejte želatinu, promíchejte. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a pak ji přidejte do horké směsi a míchejte, dokud se řádně nepropojí. Přidejte vanilkový prášek. Nechte vychladit v ledničce.
Na borůvkový krém:
- 50 g bílé čokolády
- 25 g smetany
- 50 g borůvkového pyré
- 1/2 plátku želatiny
- 125 g smetany (ušlehané)

Vařte barůvky 5 minut, pak je propasírujte skrz sítko. Odměřte si 50 g pyré, které získáte.
Nechte želatinu nabobtnat ve studené vodě. Povařte smetanu, pak ji odstavte z ohně a přidejte želatinu. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Pak ji přidejte do horkého krému a smíchejte do jednolité směsi. Přidejte pyré a zamíchejte. Nechte vychladit v ledničce.
Bezé mističky:
- 2 bílky (asi 60 gr)
- 120 g cukru
Vyšlehejte bílky do pěny, poté přidejte cukr (přidávejte asi nadvakrát či natřikrát) za stálého šlehání. Pak směsí pokryjte stěny polokulatých forem (7cm v průměru). Použijte cukrářský sáček na zdobení. Snažte se je udělat co nejtenčí, asi 0,5 cm. Budou pak ovšem velmi křehké.
Dejte je do trouby a pečte při velmi nízké teplotě (90-100°C) po dobu asi 1,30 až 2 hodin. Dejte na ně pozor.
Opečená jablka:
- 2 středně velká jablka
- 2 lžíce cukru
- 25 g másla
Oloupejte z jablek slupku. Nakrájejte je na malé kousky, které pak opečte na pánvi s máslem a cukrem (asi 10 až 15 minut). Pak je někam odložte (pozn.: já doporučuji na papírový ubrousek, aby to nebylo ještě mastnější, než to je).
Sestavení:

Naplňte bezé mističky osmaženými jablky. Ta pak přikryjte kolečkem borůvkového želé (kdyžtak dořízněte, aby mělo 7 cm v průměru).
Připravte si sirup.
Svařte 25 g vody s 12 g cukru a 1/2 lžičky mletého kardamonu. Poté odstavte ze sporáku a přidejte 1 lžíci rumu. Nechte vychladnout.
Potřete piškotové kolečko sirupem. Poté dejte kolečko (natřenou stranou) na borůvkové želé a otočte celou mističku s piškotem vespod.
Dokončení krému ganache montee:
Vyndejte z ledničky vanilkový a borůvkový krém. Ušlehejte 2 x 125 g = 250 g šlehačky tak, aby se z ní daly tvořit špičky, ale aby byla hladká.
Rozdělte ušlehanou smetanu vedví a vešlehejte ji do borůvkového i vanilkového krému.
Pokryjte vanilkovým krémem spodní a borůvkovým horní polovinu dortu. Překryjte potravinářskou fólií a přihlaďte ji jemně ke krému. Pak ji uchopte mezi palec a ukazováček a opatrně ji stáhněte směrem vzhůru.
Tady je výsledek. Posázejte dortík několika borůvkami jako dohotovení.
Uvnitř: