Norská hora Blåmann k snědku

8. srpna 2015 v 12:31 |  Recepty
Tento repcept jsem viděla poprvé v časopise Dortománie a později na internetu vypátrala, odkud recept pochází - zde. Dokonce jsem i podnikla pokus o jeho realizaci, nutno podotknout, že s odbornou asistencí (protože ti nejlepší přátelé jsou vždycky pro každou špatnost sladkost). Docela se nám povedl, akorát bezé mističky se rozpadly, tak jsme je musely sestavovat z kousíčků jako mozaiku. ale byl i tak vynikající. Tady je přeložený recept z anglické stránky.

Dezert inspirovaný horou Blåmann v Tromsø a chutěmi Norska. Piškot nasáklý kardamonovým a rumovým sirupem, borůvkové želé, smažená jablka a bezé mistička a 2 čokoládové krémy s příchutí vanilky a borůvek.
Na 4 porce.

Piškot:
- 1 žloutek
- 25 g cukru
- 1 bílek
- 30 g mouky

Ušlehejte žloutek s cukrem do pěny. Bílek vyšlehejte do tuhého sněhu...


Jemně vmíchejte sníh z bílku do pěny ze žloutku a cukru a pak stejně jemně vmíchejte mouku.

Rozprostřere těsto do tloušťky 1 cm na plech vyložený pečicím papírem (jemně pomaštěným a vysypaným moukou) a pečte v předehřáté troubě (střední teplota) asi 10 minut, v závislosti na vaší troubě. Nechte vychladnout a potom z těsta vykrájejte kolečka o 7 cm v průměru.

Borůvkové želé:
- 200 g borůvek
- 20 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 plátky želatiny

Povařte borůvky s cukrem a citronovou šťávou asi 5 minut.

Poté přidejte želatinu (předem nabobtnalou ve studené vodě). Pak směsí naplňte plochou nádobku do výšky 1 cm. Dejte do ledničky ke ztuhnutí.
Krém Ganache Montee:
na vanilkovou příchuť:
- 50 g bílé čokolády
- 70 g smetany
- 1/2 lžičky vanilkové příchuti v prášku
- 1/2 želatinového plátku
- 125 g smetany (vyšlehané)
Nechte želatinu nabobtnat ve studené vodě po dobu 5 minut. Zahřejte šlehačku (70 g), přidejte želatinu, promíchejte. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a pak ji přidejte do horké směsi a míchejte, dokud se řádně nepropojí. Přidejte vanilkový prášek. Nechte vychladit v ledničce.
Na borůvkový krém:
- 50 g bílé čokolády
- 25 g smetany
- 50 g borůvkového pyré
- 1/2 plátku želatiny
- 125 g smetany (ušlehané)

Vařte barůvky 5 minut, pak je propasírujte skrz sítko. Odměřte si 50 g pyré, které získáte.
Nechte želatinu nabobtnat ve studené vodě. Povařte smetanu, pak ji odstavte z ohně a přidejte želatinu. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Pak ji přidejte do horkého krému a smíchejte do jednolité směsi. Přidejte pyré a zamíchejte. Nechte vychladit v ledničce.
Bezé mističky:
- 2 bílky (asi 60 gr)
- 120 g cukru
Vyšlehejte bílky do pěny, poté přidejte cukr (přidávejte asi nadvakrát či natřikrát) za stálého šlehání. Pak směsí pokryjte stěny polokulatých forem (7cm v průměru). Použijte cukrářský sáček na zdobení. Snažte se je udělat co nejtenčí, asi 0,5 cm. Budou pak ovšem velmi křehké.
Dejte je do trouby a pečte při velmi nízké teplotě (90-100°C) po dobu asi 1,30 až 2 hodin. Dejte na ně pozor.
Opečená jablka:
- 2 středně velká jablka
- 2 lžíce cukru
- 25 g másla
Oloupejte z jablek slupku. Nakrájejte je na malé kousky, které pak opečte na pánvi s máslem a cukrem (asi 10 až 15 minut). Pak je někam odložte (pozn.: já doporučuji na papírový ubrousek, aby to nebylo ještě mastnější, než to je).
Sestavení:

Naplňte bezé mističky osmaženými jablky. Ta pak přikryjte kolečkem borůvkového želé (kdyžtak dořízněte, aby mělo 7 cm v průměru).
Připravte si sirup.
Svařte 25 g vody s 12 g cukru a 1/2 lžičky mletého kardamonu. Poté odstavte ze sporáku a přidejte 1 lžíci rumu. Nechte vychladnout.
Potřete piškotové kolečko sirupem. Poté dejte kolečko (natřenou stranou) na borůvkové želé a otočte celou mističku s piškotem vespod.
Dokončení krému ganache montee:
Vyndejte z ledničky vanilkový a borůvkový krém. Ušlehejte 2 x 125 g = 250 g šlehačky tak, aby se z ní daly tvořit špičky, ale aby byla hladká.
Rozdělte ušlehanou smetanu vedví a vešlehejte ji do borůvkového i vanilkového krému.
Pokryjte vanilkovým krémem spodní a borůvkovým horní polovinu dortu. Překryjte potravinářskou fólií a přihlaďte ji jemně ke krému. Pak ji uchopte mezi palec a ukazováček a opatrně ji stáhněte směrem vzhůru.
Tady je výsledek. Posázejte dortík několika borůvkami jako dohotovení.
Uvnitř:
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama