Vánoční kaše (rýžová) - Julegrøt (risgrøt)

29. prosince 2015 v 21:05 |  Recepty
Velmi jednoduchý recept, na který se rostlinná alternativa vymýšlela jako po alsanu. Ne, ještě mi nehrabe. Jenom ho o Vánocích bylo trochu doma, tak proč jej nevyužít na "máslové očičko"?

Potřebujeme (na 2 porce):

2 dl vody
1,5 dl obyč rýže
0,5 l rostlinného mléka - možno i z prášku, příchuť jakou má kdo rád (oříškové, ovesné,...) - já dala sojové šmrncnuté kokosovým, obojí od TopNatur
půl lžičky soli
+ (třtinový) cukr, skořice
+ 2 lžičky Alsanu Bio

Rýži propereme a dáme vařit s 2 dl vody a solí do hrnce a klidně necháme i trochu déle, než by bylo nutno. Zvýšíme teplotu a zalijeme mlékem, po chvilce opět stáhneme, aby se kaše mírně vařila, pobublávala, a necháme ji odkrytou vařit ještě asi 20-30 minut. Čím déle, tím bude rýže rozvařenější. (ne, fakt?) Ke konci vaření je radno s tím trochu míchat ode dna, aby se rýže nepřipalovala. Nakonec to nalijeme do misek či talířů (nezapomneme nechat stranou pro soba), posypeme cukrem a skořicí a navrch dáme lžičku alsanu, který se trochu rozpustí.
Kolik kdo dává cukru a skořice, je čistě na jeho chuti, ale já jsem ryze skořicová lady (půl lžičky jako nic) a sladím spíš tak na ozdobu :D Vlastně si navrch můžete hodit i trochu rozinek, brusinek a jánevímčeho ještě.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama