Září 2016

Drožďová polévkomáčka z červenou čočkou

24. září 2016 v 10:27 Hlavní jídla
Dala by se podávat samozřejmě také s rýží, pohankou, bulgurem... Ale já volím zásadně své oblíbené špagety :) Vypadá krémově díky droždí a je správně nakyslá po rajčatech, obsahuje nejedno pevné sousto a také tekutou šťávičku. Co víc si přát.

Potřebujeme (na 2 porce):
  • 1 menší červenou cibuli pokrájenou na kostičky
  • 1 lžíci oleje
  • 1 kostku droždí
  • 1/2 hrnku nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku nahrubo nastrouhané cukety
  • 2 střední rajčata nakrájená na kousky
  • 2/3 šálku červené čočky
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 5 lístků pokrájené bazalky
  • 180 g těstovin (nebo jiné oblíbené obiloviny)
Postup:
V menším hrnci rozehřejeme olej a na něm necháme zesklovatět cibuli. Rozdrobíme na ni droždí a mícháme, dokud se všechno nerozpustí. Poté je zasypeme mrkví, cuketou a rajčaty, mícháme a smažíme několik minut. Když mrkev změkne, zalijeme vývarem a přidáme propranou červenou čočku a bazalku. Necháme odkryté 15 minut vařit.
Mezitím si v jiném hrnci uvaříme těstoviny nebo přílohu.
Když jsou hotové, scedíme těstoviny, dáme je do hlubokých talířů a zalijeme veškerou omáčkou. Servírujeme okamžitě.


Cuketová směs na špagety

24. září 2016 v 10:06 Hlavní jídla
A nejen na ně! Ozvláštnila by nejeden sendvič nebo palačinku :)

Potřebujeme (na 2 porce):
  • 1/2 cibule pokrájené na kostičky
  • necelá lžíce řepkového oleje
  • 1 stroužek česneku, utřít
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 2 hrnky neoloupané cukety nastrouhané nahrubo
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžíce nadrobno nakrájených sušených rajčat
  • 1 hrnek vařených fazolí
  • 160 g celozrnných těstovin (špaget)
Postup:
V pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme cibuli asi 5 minut. Mezitím umyjeme celer a nakrájíme ho na malé kousky. Po dané době k cibuli přidáme česnek a celer, krátce (minutu) osmahneme a zasypeme nastrouhanou cuketou. Ta pustí dost šťávy, takže vmícháme kurkumu, koření a rajčata a vše za stálého míchání smažo/dusíme asi 10-15 minut.
Zatím přivedeme k varu vodu v hrnci a dáme vařit těstoviny.
Až se těstoviny uvaří, scedíme je a hodíme na pánev k cuketě, aby nevystydly. Nemícháme. V hrnci po špagetách bez bázně a hany šťouchadlem na brambory pošťoucháme fazole, aby se rozpadly na kousíčky, ale neuděláme z nich kaši. Pak k nim přidáme špagety, cuketovou směs a promícháme.
Podáváme ihned. Možno zakápnout trochou olivového oleje.


Zelená přesnídávka

24. září 2016 v 9:43 Přesnídávky
Mít výkonnější mixér, bylo by to smoothie, ale s mým tyčákem se mi podařilo vykouzlit alespoň tuto výbornou směs o hustotě přesnídávky (pyré), která se dá jíst lžičkou, zpugingovat chia semínkama nebo rozetřít na chleba třeba s arašídovým máslem (moje oblíbená verze).

Potřebujeme (na cca 500 ml):
  • 10-15 listů římskéro salátu nebo stejné množství špenátu či jiného zeleného listového salátu
  • 2 malá jablka
  • 1 nektarinku (lze vynechat nebo nahradit např. broskví, bílým hroznovínem...)
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
Postup:
Salátové listy umyjeme a natrháme na kousky (asi 4x4 cm). Jablka vyjádříme a nakrájíme na kostičky, vypeckovanou nektarinku taktéž. Celer omyjeme, nakrájíme na malé kousky, stejně jako oloupaný zázvor. Všechno přendáme do mixéru (lze použít tyčový) a spolu se šťávou z citrónu rozmixujeme na pyré. Pokud by směs byla příliš hustá, můžeme přidat trochu vody.


Ze života - povrchové napětí

21. září 2016 v 18:43 Chemical
Mám ráda vodoměrky. Ale víte, někdy mě povrchové napětí vody štve.
Vím, že se dá snížit detergentem, třeba mýdlem.
Když namáčím se snažím potopit amarant nebo lněná semínka, jde mi to na nervy.
Mýdlo totiž jím tuze nerada xD