Říjen 2016

Dýňový koláč | bez lepku

24. října 2016 v 20:42 Recepty
Tento výtečný podzimní koláč jsem zbezlepčila podle jiného receptu, ale nemám bezlepkovou mouku, tak jsem si vypomohla jáhlovými vločkami a cizrnou a nestačila se divit. Výsledek je velmi chutný, poměrně zdravý, drží pohromadě a má všechny vlastnosti, které od dobrého koláče očekávám. Upéci ho je snadné, ač možná trochu časově náročné, ale při dobré vůli a troše plánování získáte opravdu jedinečnou podzimní pochoutku.


Potřebujeme:
  • na těsto:
    • 1 a 1/2 hrnku uvařené cizrny
    • 2 lžíce oleje
    • 1 lžíce javorového sirupu
    • 3 lžíce lněných semínek + 5 lžic vody
    • 1/2 hrnku jáhlových vloček
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • špetka soli
    • 1 lžička skořice
    • trocha muškátového oříšku, citrónové kůry či oblíbeného "sladkého" koření
  • na náplň:
    • 2 hrnky dýňového pyré
    • 1/2 hrnku sojového mléka
    • 1/4 hrnku cukru
    • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
    • 1 lžička skořice
    • po 1/2 lžičky sušeného zázvoru, muškátového oříšku a melasy
Postup:
Nejprve necháme lněná semínka s vodou alespoň na hodinu v mističce. Vytvoří gelovitou směs, kterou dáme společně s cizrnou, olejem a sirupem do mixéru (tyčový stačí) a rozmixujeme na hladkou kaši. S kousky semínek nic nenaděláme, ale cizrna by měla být rozmixovaná opravdu dohladka.Stranou v misce důkladně promícháme jáhlové vločky, prášek do pečiva, skořici, sůl a koření a poté lžící zapracujeme rozmixovanou směs. Vzniklé těsto necháme v misce, přikrajeme fólií a dáme do ledničky.
Umyjeme mixér a rozmixujeme v něm všechny ingredience na náplň.
Troubu si předehřejeme na 200°C.
Formu na koláč nebo dort (nejlépe s vyndavacím dnem, o průměru asi 23 cm) vymažeme zlehka olejem. Z ledničky vyndáme těsto a lžící ho přemístíme do formy, rozprostřeme po celém dně, vytvoříme asi 2-3 cm okraje a uhladíme. Neděsíme se, že těsto nedrží pohromadě, jen ho pořádně upěchujeme lžící.
Dáme péct na 10 minut bez náplně. Tento časový prostoj se skvěle hodí k poklizení svinčíku v kuchyni :)
Po dané době vyndáme těsto ve formě z trouby, nalijeme do něho náplň a opět hezky uhladíme. Pečeme ještě asi 25 minut při 180°C.
Po upečení necháme koláč na roštu vychladnout a na noc ho dáme do ledničky. Tím se náplň ještě více zpevní.
Další den servírujeme a jíme :) Klidně způsobně lžičkou, ale na fotce je důkaz, že opravdu drží.


Dýňové pyré

24. října 2016 v 20:38 Recepty
Jeden z přemnohých způsobů využití dýně je nacpat její dužinu všude: do knedlíků, kaší, muffin, koláčů, cukroví, smoothie, pomazánek, nákypů, omáček, zálivek a dipů...
Zde je jedna z možností, jak dýňovou dužinu primárně zpracovat, aby se tam nacpat dala.

Potřebujeme (na 2 hrnky pyré):
  • velkou dýni hokkaido
  • 1-2 hrnky vody
Postup:
Dýni rozkrojíme napůl a vydlabeme semena a vlákna. Položíme obě půlky šlupkou vzhůru na hluboký plech, podlijeme vodou a pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu a půl.
Pak změklou dužinu vydlabeme, můžeme ještě rozmixovat. Pokud chceme pyré uchovávat na později, napěchujeme je ještě horké do čistých skleniček, zavíčkujeme a na chvíli otočíme víčkem dolů, případně šoupneme vychladit ven (když je tam zima) a skladujeme až 2 měsíce v ledničce.

Špaldové lívanečky s čokokrémem

1. října 2016 v 10:25 Recepty
Taková tradiční víkendová snídaně. Veganských lívanců existuje nespočet druhů, zde je recept na jedny snadné, z běžně dostupných ingrediencí a osvědčené. Už první se povedl ukázkově!

Potřebujeme (asi 20 lívanců):
  • 1 hrnek jemné celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžičku práčku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1 banán
  • 1 lžíci oleje
  • 2 lžíce lněných semínek + 3 lžíce vody
  • holandské kakao
Postup:
Pokud si chceme ušetřit ranního času, smícháme večer lněné semínko s vodou a necháme být. Ráno je můžeme rozmixovat anebo nechat vcelku, pokud nám nevadí semínka v těstě. Banán rozmačkáme na kašičku. Mouku řádně promícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. V míse promícháme mléko, olej, lněné semínko, 2 lžíce banánového pyré (zbytek odložíme stranou) a přisypáváme za stálého míchání směs s moukou, až se nám vytvoří těsto o něco hustší než palačinkové.
Předehřejeme pánev - používám stupeň 4 ze 6. Z těsta odebíráme vždy po 1 lžíci a smažíme lívanečky. Když se začnou tvořit bubliny a okraje zmatní, obrátíme a smažíme druhou stranu kratší dobu.
K podávání smícháme zbytek banánu se 2 lžičkami kakaového prášku, čímž lze lívance potírat, namáčet je v tom, ... Fantazii se meze nekladou. Místo banánu lze v receptu použít i ovocnou přesnídávku.
A já si to arašídavé máslo na fotce taky neodpustila :)