Zelný kynutý koláč

27. listopadu 2016 v 14:39 |  Pečení
Někoho s krátícími se dny a prodlužujícími se nocemi přepadá depka, mě přepadá chuť na kynuté těsto. Není totiž tak přeslazené a není v něm půl hrnku oleje, a přesto je vynikající. Buchty, koláče, pizza, housky... Veganské a moc chutné se dá upéct všechno. Teď, když se topí, navíc už konečně není problém nechat těsto kynout v teple.
A dokud se dá ještě koupit pořádné zelí, je tu koláč ve slané variantě. (Musím však přiznat, že za tři dny už se pekly i sladké buchty...)

Potřebujeme (na 1 koláč ⌀ 23cm):
  • 1kg bílého zelí (asi půl velké hlávky)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • volitelně koření dle chuti (nějaká indická směs/pepř/kmín/...)
  • 250 ml neslazeného rostlinného mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 lžička soli
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • olej, sezamová semínka
Postup:
Nejprve si všechny ingredience vyndáme, aby měly zhruba pokojovou teplotu. Mléko v kastrůlku ohřejeme cca na tělesnou teplotu. Založíme kvásek (droždí rozdrobíme do nádobky, posypeme velkou špetkou cukru a hladké mouky, zalijeme 100 ml ohřátého mléka a dáme vzejít na teplé místo). Zatímco se kvasnice živí, smícháme ve větší míse mouky, zbytek cukru a sůl. Poté přilijeme vzešlý kvásek, 1 lžíci oleje, zbylé vlažné mléko a vypracujeme těsto. Pokud by se příliš lepilo, přidáme trochu hladké mouky. Dáme je v olejem vymaštěné míse přikryté utěrkou kynout někam do tepla asi 1 hodinu.
Připravíme si náplň: cibuli pokrájíme nadrobno a na lžíci oleje ji ve větším hrnci osmahneme dozlatova. Můžete si dát načas a krouhat/nadrobno krájet při tom zelí, pokud stihnete hlídat hrnec s cibulí. Když je pěkně opečená, přidáme k cibuli koření a špetku soli, ještě minutku osmahneme a vmícháme nakrouhané zelí. Necháme dusit pod pokličkou doměkka na středním plameni, nepodléváme. Občas to ale promícháme, aby se nic nepřipálilo. Zelí pustí trochu tekutiny, která to jistí.
Když je těsto vykynuté, vymastíme si plech nebo lépe obyčejnou formu na koláč a troubu předehřejeme na 200°C. Těsto rozdělíme na 2 poloviny, z jedné vyválíme kruhovou placku a tou vyložíme formu (nebo ji dáme na plech). Na ni poklademe zelnou náplň, vyválíme druhou polovinu těsta a koláč jí zakryjeme. Okraje obou těst stlačíme k sobě.
Koláč potřeme zlehka olejem, posypeme sezamem a dáme péct nejdřív na 190°C 15 minut a pak ještě asi 20 minut na 170°C. Na vrchu by měl být koláč dozlatova propečený.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama