Prosinec 2016

Silvestrovská polévka

31. prosince 2016 v 19:15 Polévky
V letáku Kauflandu byl recept na silvestrovskou polévku "rozjímačku" a já ji zveganizovala, protože mě přepadla chuť na paprikovou gulášovitou zelňačku s uzenou příchutí.

Potřebujeme (4 porce):
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci oleje na smažení (řepkový)
  • 500 g kysaného zelí i s nálevem
  • 2 lžičky uzené mleté papriky
  • 1 marinované/uzené tofu nebo veganskou náhradu uzeniny
  • špetka kmínu a mletého pepře
  • 1 dl rostlinného mléka nebo smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
Postup:
Cibuli pokrájíme nadrobno a ve velkém hrnci ji osmažíme na oleji dozlatova. Zaprášíme uzenou paprikou a rychle zalijeme trochou nálevu ze zelí, jinak paprika zhořkne. Promícháme a přidáme pokrájené kysané zelí a doředíme trochou vody na takový objem, jaký chceme. Přisypeme knín a pepř. Necháme vařit a mezitím si na pánvi opečeme tofu nakrájené na kostičky/kvádříky/plátky/kolečka/srdíčka... Pokud jste rich bitch, dáte tam samozřejmě rostlinnou alternativu uzeniny. Nebo obojí.
Když je opečená, přidáme každopádně tu věc z pánve do hrnce k zelí, ať se vaří. Ve studeném rostlinném mléce nebo smetaně rozmícháme lžíci hladké mouky a vlijeme k ostatnímu. Necháme ještě asi 15 minut vařit.
Podáváme s pečivem. Bez prskavky :)


Rýžovo-pohankové palačinky nebo lívance

1. prosince 2016 v 16:15 Snídaňové
Potřebujeme (na 2 porce):
  • 1/2 hrnku pohanky
  • 1/2 hrnku rýže
  • 1 hrnek vody
  • dle chuti: 1 lžička skořice/kakaa/chai koření/vanilkového extraktu/...
  • 1 lžíce javorového sirupu
Postup:
Pohanku a rýži si den předem namočíme do vody. Klidně to máčíme spolu v jedné nádobě.
Ráno vodu slijeme, obiloviny propláchneme a v mixéru rozmixujemes hrnkem vody a všemi ostatními ingrediencemi na co nejhladší kaši o hustotě palačinkového těsta. Na rozehřáté pánvi z ní smažíme palačinky, lívance, placičky - na co máme zrovna náladu. Těsto drží perfektně, netřeba se bát, že by se nějak trhalo.
Podáváme s oblíbenou marmeládou, ovocem, krémem apod.


Inspiraci jsem čerpala zde.