Leden 2017

Heiemo og Nykkjen

27. ledna 2017 v 14:11 Norske sanger

Poněkud dramatická norská lidová písnička či balada. Heiemo je dívka, Nykkjen je norská obdoba vodníka. Děj je zhruba takový: Heiemo překrásně zpívala a vodník si umanul vzít si ji domů, takže se v přestrojení za člověka dostal na veselku, odkud ji unesl, ale Heiemo se necítila být poctěna jeho touhou a probodla ho, čímž mu unikla a nadále si mohla překrásně zpívat.
V písničce se opakuje stále týž refrén, zde vložený po 1. a 3. řádku každé sloky. Norsky se tomuto refrénu říká "omkveld." Jelikož je vkládán mezi řádky slok, nazývá se tento navíc "mellomstev" (mezizpěv) a kdyby se přidával až po všech čtyřech verších sloky, byl by to "etterstev" (popěvek). Refrény jsou typickým znakem severských písní a balad, nehledě na to, že mnohdy nemají obsahově se zbytkem textu nic společného nebo jsou zcela nonsensové. Mají být stmelovacím prostředkem, aby se k pěvci mohli přidat všichni posluchači a zpívat alespoň neustále se opakující refrén.
Obrázek na videu namaloval Theodor Kittelsen.

Heiemo kvad, det song i li.
vakna dikko ædelege drengje
Det høyrde nykkjen, på havet skrid,
for de hev sove tidi for lengje

Heiemo zpívala píseň, jež letěla po stráních
vzbuďte se, urození mladíci
Slyšel ji vodník, kráčeje po moři
neboť jste již spali příliš dlouho

Heiemo kvad, det song i lund.
vakna dikko ædelege drengje
Det høyrde nykkjen, hei'innund.
for de hev sove tidi for lengje

Heimo zpívala píseň, jež letěla po hájích
vzbuďte se, urození mladíci
Slyšel ji vodník, ten pes pohanský
neboť jste již spali příliš dlouho

Nykkjen tala til styringsmann:
vakna dikko ædelege drengje
Du styre mitt skip på kristne land!
For de hev sove tidi for lengje

Vodník řekl kormidelníkovi svému:
vzbuďte se, urození mladíci
Řiď mou loď na křesťanskou zem!
neboť jste již spali příliš dlouho

Eg vil meg på kristne land gå,
vakna dikko ædelege drengje
Den vene jomfruva vil eg få.
for de hev sove tidi for lengje

Chci na křesťanskou zem jíti,
vzbuďte se, urození mladíci
Tu spanilou dívku chci získat.
neboť jste již spali příliš dlouho

Så gjeng han seg i stova inn
vakna dikko ædelege drengje
med høge hatt og blomekinn
for de hev sove tidi for lengje

Tak vešel v jejich skromný dům
vzbuďte se, urození mladíci
S cylindrem a růžlící.
neboť jste již spali příliš dlouho

Nykkjen han dansa, og Heiemo kvad,
vakna dikko ædelege drengje
det gledde alt folket i stogunne var
for de hev sove tidi for lengje

Vodník tančil a Heiemo zpívala,
vzbuďte se, urození mladíci
Potěšen tím byl každý v domě.
neboť jste již spali příliš dlouho

No må kvor gange heim til seg,
vakna dikko ædelege drengje
Heiemo tek eg på skipet med meg.
for de hev sove tidi for lengje

Nyní musí jít každý k sobě domů,
vzbuďte se, urození mladíci
Heiemo vzal jsem si na lodi s sebou.
neboť jste již spali příliš dlouho
Heiemo, Heiemo, still di harm,
vakna dikko ædelege drengje
du skapo sove på nykkjens arm.
For de hev sove tidi for lengje.

Heiemo, Heiemo, utiš svůj hněv
vzbuďte se, urození mladíci
budeš spávat v objetí vodníka.
neboť jste již spali příliš dlouho

Ho stakk til nykkjen i holamot,
vakna dikko ædelege drengje
odden han rann i hjarterot
for de hev sove tidi for lengje

Probodla vodníkovu hruď
vzbuďte se, urození mladíci
její nehet mu ťal mu nitrem srdce.
neboť jste již spali příliš dlouho

Her ligg du, nykkjen, fyr ravn og hund
vakna dikko ædelege drengje
enno hev eg min kvedarlund.
for de hev sove tidi for lengje

Zde ležíš, vodníku, na pospas havranu a psovi
vzbuďte se, urození mladíci
přec pořád mám svou touhu zpívat.
neboť jste již spali příliš dlouho


Zdroj: http://www.academia.edu/10950569/The_Scandinavian_Ballad_N%C3%B8kkens_Svig_Presented_in_the_song_Heiemo_og_Nykkjen_-_by_Sheila_Louise_Wright
Přeložila jsem pro vlastní potřeby sama.

Zlomky z mých myšlenek...

26. ledna 2017 v 15:59 Náhodník
...při procvičování matematiky. Najednou mi z těch logaritmů, exponentů a převrácených hodnot chvilkově hráblo.

Jedna pětadvacetina jsou čtyři setiny...
...až do chvíle, kdy vám dá někdo na vybranou, že můžete nakrájet koláč na 25 nebo na 100 dílků, aby z něj každý dostal 4%.

Dvě poloviny jednoho celku jsou vždy přesně stejné.
Dobře, ale budu chtít tu polovinu objemu sklenice s makovým mlékem a vy si nechte tu druhou se směsí dusíku, kyslíku, vzácných plynů a CO2, ano?


Dýňové noky s mákem

26. ledna 2017 v 14:56 Recepty
Když jsem tohle jídlo obědvala, málem vzniklo pár kompromitujících fotek, na nichž se viditelně rozplývám blahem a teče mi slina nad talířem. Naštěstí nakonec zůstalo u nesčetných pochval z řad strávníků.
Noky lze posypat i něčím jiným než mákem, můžete je mít třeba i naslano nebo jako přílohu, ale já jsem makofil a to množství máku na fotce jsem před konzumací ještě zmnohonásobila, jenže fotit talíř s hromadou máku a tvrdit, že recept na to skvělé jídlo schované pod ním je hoden vyzkoušení by bylo trochu zvláštní :)
Příprava je jednoduchá, jen detailně popsaná.

Potřebujeme (na 4 porce):
  • 400g dýně nebo dýňového pyré
  • 400g brambor
  • špetku soli
  • 100g mouky krupice
  • 350g celozrnné jemně mleté pšeničné/špaldové mouky
  • lžíci kokosového oleje
  • lžíci javorového/agáve/datlového/... sirupu
  • mnoho mletého máku (alespoň 2 lžíce na porci) NEBO jiná věc na posyp/k podávání (skořice, kakao, omáčky, ...)
Postup:
Uvaříme zvlášť brambory ve slupce a zvlášť oloupanou dýni. Po uvaření brambory oloupeme (namočením do studené vody to jde snadno) a společně s dýní je necháme zcela vychladnout.
Vychladlé brambory a dýni rozhňácáme šťouchadlem na brambory na co nejhladší kaši, ve které nejsou hrudky. Na tom strávíme asi 10 minut. Ve velkém hrnci začneme ohřívat mírně osolenou vodu, aby se vařila, až bude těsto hotové. Do uhňácané bramborovo-dýňové kaše začneme zapracovávat mouku: nejprve všechnu krupici a posléze jemnou celozrnnou. Pokud by se těsto zdálo příliš lepivé, přidáme víc mouky, ale ne moc - jinak by noky byly moc tuhé.
Z těsta vykrajujeme lžící a lžičkou noky, házíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 4-5 minut, dokud nevyplavou na hladinu + ještě asi 2 minuty. Všechno těsto najednou se do hrnce nevejde, takže vaříme na etapy.
Uvařené noky vyndáme naběračkou, necháme okapat a servírujeme polité rozpuštěným kokosovým olejem smíchaným se sirupem a posypané mákem. Můžeme dozdobit i trochou ovoce (na fotce meruňky z kompotu).


Pastýřčin koláč bez tempehu

15. ledna 2017 v 10:14
...zato s nejedním chutným soustem, přičemž těžko poznat, že je recept nějak zfalšovaný. Totiž, už dlouho jsem chtěla ukuchtit shepherd'd pie, tedy pastýřský koláč, podle Veganotic, jenže sehnat 500 g tempehu, ať už natural nebo marinovaného, je nad studentské finanční možnosti. Shodou okolností jsem však měla již uvařené a marinované sojové kostky, zlevněnou hlívu a zbytek čočky. To prostě nemohlo dopadnout špatně.
S chutí do toho, půl je hotovo! Zdá se to složité, ale když máte ingredience předem, do hodiny je oběd pro 6-8 lidí na stole. Je to recept ze zbytků, takže pokud si jindy uděláte z druhé poloviny sojových kostek guláš a z čočky třeba dhal, máte mnohem víc jídla za mnohem menší čas a námahu.


Potřebujeme (na 8 menších nebo 6 velkých porcí - 1 pekáč):
  • 1 lžíci oleje na smažení (řepkového)
  • 1 cibuli pokrájenou nadrobno
  • 3 stroužky česneku, rozmačkané
  • 1 lžičku tymiánu
  • 1 lžičku koriandru
  • 300 g hlívy ústřičné (nebo jiných hub - žampiónů, hříbků apod.) nakrájené na kousky
  • 50 g uvařeného sojového masa, vymačkaného a marinovaného v sojové omáčce přes noc
  • uvařená zelená čočka (za suchého stavu jí bylo cca 100 g)
  • 1 mrkev nastrouhaná nahrubo
  • 1 hrnek čerstvého/mraženého hrášku
  • 1 hrnek čerstvé/mražené kukuřice
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • čerstvá petrželka (listová)
  • 1 a 1/2 kg brambor, oloupaných a nakrájených na stejně velké kostky
  • 1/3 hrnku rostlinného mléka
  • 50 g rostlinného másla (AlsanBio) nebo 2 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř na dochucení
Postup:
Dáme vařit brambory. Připravíme si pořádně další ingredience. Ve větším hrnci osmahneme (5 minut) cibuli na lžíci oleje, poté přidáme česnek a koření a krátce promícháme. Vsypeme na to hlívu či jiné houby a za stálého míchání opékáme, dokud houby nezvláční, asi 5 minut. Až houby pustí trochu vody, přisypeme mrkev, sojové maso a čočku a všechno to opékáme za občasného míchání ještě 10 minut.
Uvařené brambory slijeme a necháme vychladnout. Připravíme si zapékací nádobu/pekáček. Troubu předehřejeme na 190°C.
Do směsi na plotně přidáme hrášek a kukuřici, necháme prohřát. Poté vlijeme zeleninový vývar a přisypeme najemno nakrájenou petrželku. Celé to ještě asi 5 minut zvolna povaříme. Brambory rozmačkáme mačkadlem, přidáme rostlinné mléko a tuk a vyšleháme mačkadlem na kaši.
Do pekáčku přendáme směs z hrnce, na ni navrstvíme kaši a dáme do trouby. Pečeme asi 25-30 minut. Směs by měla bublat a kaše se navrchu trochu opéct.
Podáváme buď ihned anebo trochu vychladlé, jde to pak lépe nabírat.


Jablečná přesnídávka s křenem

15. ledna 2017 v 9:37 Recepty
Tohle osvěžující a přitom ne zachlazující jídlo se dá jíst mnoha způsoby. Když přijde doma hlad na svačinu, dá se přesnádávka na chleba. Když se jde ven, vezmu ji do skleničky s víčkem. Bylo by šlo do ní nasypat i chia semínka, ale to už by se z ní stal přímo puding.
Kombinuje sladkou chuť jablek a štiplavý křen, což je možná trochu nezvyklé, ale když tomu člověk přijde na chuť, oblíbí si tuto kombinaci zrovna jako čokoládu s chilli.

Potřebujeme (na 1 mističku/porci):
  • 1 veliké nebo 2 malá jablka (nejlépe "zimní," červená)
  • asi 2 cm3 křenu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • na dozdobení: sušené brusinky (volitelně)
  • k podávání: dobrý celozrnný kváskový chléb
Postup:
Jablka a křen řádně omyjeme. Jablka můžeme oloupat a slupky sníst, nebo je nechat být. Na jemném struhadle nastrouháme křen, co nejvíc jablečné dužiny a obojí přendáme do mističky a promícháme. Pokud si chceme přesnídávku sníst později, vmícháme citrónovou šťávu a zavíčkujeme do skleničky. Nezapomeme vzít s sebou lžičku! :)