Dýňové noky s mákem

26. ledna 2017 v 14:56 |  Hlavní jídla
Když jsem tohle jídlo obědvala, málem vzniklo pár kompromitujících fotek, na nichž se viditelně rozplývám blahem a teče mi slina nad talířem. Naštěstí nakonec zůstalo u nesčetných pochval z řad strávníků.
Noky lze posypat i něčím jiným než mákem, můžete je mít třeba i naslano nebo jako přílohu, ale já jsem makofil a to množství máku na fotce jsem před konzumací ještě zmnohonásobila, jenže fotit talíř s hromadou máku a tvrdit, že recept na to skvělé jídlo schované pod ním je hoden vyzkoušení by bylo trochu zvláštní :)
Příprava je jednoduchá, jen detailně popsaná.

Potřebujeme (na 4 porce):
  • 400g dýně nebo dýňového pyré
  • 400g brambor
  • špetku soli
  • 100g mouky krupice
  • 350g celozrnné jemně mleté pšeničné/špaldové mouky
  • lžíci kokosového oleje
  • lžíci javorového/agáve/datlového/... sirupu
  • mnoho mletého máku (alespoň 2 lžíce na porci) NEBO jiná věc na posyp/k podávání (skořice, kakao, omáčky, ...)
Postup:
Uvaříme zvlášť brambory ve slupce a zvlášť oloupanou dýni. Po uvaření brambory oloupeme (namočením do studené vody to jde snadno) a společně s dýní je necháme zcela vychladnout.
Vychladlé brambory a dýni rozhňácáme šťouchadlem na brambory na co nejhladší kaši, ve které nejsou hrudky. Na tom strávíme asi 10 minut. Ve velkém hrnci začneme ohřívat mírně osolenou vodu, aby se vařila, až bude těsto hotové. Do uhňácané bramborovo-dýňové kaše začneme zapracovávat mouku: nejprve všechnu krupici a posléze jemnou celozrnnou. Pokud by se těsto zdálo příliš lepivé, přidáme víc mouky, ale ne moc - jinak by noky byly moc tuhé.
Z těsta vykrajujeme lžící a lžičkou noky, házíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 4-5 minut, dokud nevyplavou na hladinu + ještě asi 2 minuty. Všechno těsto najednou se do hrnce nevejde, takže vaříme na etapy.
Uvařené noky vyndáme naběračkou, necháme okapat a servírujeme polité rozpuštěným kokosovým olejem smíchaným se sirupem a posypané mákem. Můžeme dozdobit i trochou ovoce (na fotce meruňky z kompotu).

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama