Březen 2017

Krkonošské kyselo

10. března 2017 v 21:36 Hlavní jídla
Veganská verze této tradiční polévky mě přesvědčila, že i kyselo zvládnu (sníst). Jednou mi ho totiž servírovali na návštěvě a to jsem jako dítě nebyla schopná pozřít nic než chleba, který byl za přílohu :D Jsou v tom houby, připadalo mi to slizké, zkvašené, prostě nic pro mě. Nedávno jsem však dostala nový impuls toto jídlo jakožto podkrkonošská rodačka nezatracovat a zkusit to s ním ještě jednou, po vegansku. Jako už mnohokrát (houby, puding, omeleta, pizza vědí své), rostlinná verze pro mě poživatelná byla. Ba přímo návyková.
Kvásek jsem pořídila za 20,- v Bioobchodu, ale můžete si vyrobit svůj, jen to chce trochu času. Stačí smíchat celozrnnou žitnou mouku s vlažnou vodou (asi 50 g od každého) a nechat na teplém místě (24°C) přes noc, pak dva tři dny vždy promíchat a přidat dvě lžíce mouky a vlahé vody a je to. Nenechat se odradit, že je to zkyslé. To má být.

Potřebujeme (4 porce):
  • 200 g kvásku
  • 1 cibuli pokrájenou nadrobno
  • 2 lžíce oleje
  • 10 g sušených NEBO 100 g čerstvých hub
  • 500 g brambor
  • sůl, kmín podle chuti (asi 1 lžička každého)
  • 180 g (1 balení) bílého tofu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • velká špetka černé soli
  • pokud vaříte náročnému Trautenbergovi, tak i 100 ml rostlinné smetany
Postup:
Pokud máme sušené houby, namočíme je na noc do vody nebo je půl hodiny před vařením spaříme vroucí vodou a necháme máčet.
Kvásek důkladně rozmícháme v 1 litru vlahé vody. Pokud jsme měli houby namočené, použijeme tento houbový výluh jako část vody. Přidáme sůl, kmín a houby a dáme vařit. Občas to zamícháme ode dna.
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme je vařit do hrnce s polévkou. NEBO, máme-li silnou nechuť brambory loupat a nehrozí-li otrava solaninem (brambory před jarem rády nakličují a zelenají, což se musí loupat chtě nechtě), tak je můžeme uvařit v páře, poté oloupat a do polévky přidat až na talíři.
Na pánvičce osmahneme 1/2 cibule na 1 lžíci oleje dozlatova a přidáme do hrnce k polévce.
Se zbytkem cibule a oleje provedeme totéž, ale necháme to na pánvičce a rozdrobíme do toho tofu, přisypeme kurkumu a černou sůl. Smažíme asi 10 minut, čímž vytvoříme klasické míchané tofu.
Polévku můžeme po nejméně 30 minutách vaření zjemnit smetanou, promíchat a dát na talíř. Do každého talíře pak přidáme míchané tofu a ozdobíme pažitkou.


Rajská omáčka

6. března 2017 v 21:12 Hlavní jídla
Ruku na srdce, i mě, zarputilou veganizátorku a ozeleňovatelku kuchyně občas popadne chuť na něco, co mi kdysi servírovala školní jídelna. Mám štěstí, že s masem ty chutě nemají nic společného, ale ona už i taková rajská omáčka je docela hřích, když je v ní ta hladká mouka a cukr. No, projednou se nic nestane. Problém je, že se mi povedla už napoprvé tak božsky dobrá, že se u nás teď bude vyskytovat pravidelně... Velký Vegu, Ty to vidíš.

Potřebujeme (na 2-3 porce):
  • 2 lžíce oleje (nebo jednu nahraďte lžicí Alsanu, když na to máte)
  • 1/2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 140 ml rajčatového protlaku (prostě malá plechovka)
  • cca 250 ml horké vody
  • cca 1 lžíce třtinového cukru
Postup:
Cibuli pokrájíme najemno a na veškerém tuku ji zvolna smažíme dozlatova. Pak ji zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku (ach, už jen to slovo!), přidáme rozvonět koření a rajčatový protlak. Vše za stálého míchání několik minut smažíme, načež přilijeme postupně horkou vodu. Konzistence by měla být omáčková, ne polévková! Pak to ochutnáme a podle dojmu přidáme cukr. Víc než lžíce by ho nemělo být třeba, protlak zesládne už tím smažením. Nakonec to celé ještě alespoň 10 minut povaříme na mírném ohni a podáváme.
Za přílohu poslouží např. rýže, těstoviny, plněná paprika, tempeh, robi, seitan apod. Ne každý má žaludek na to co já, čiliže vařené bílé fazole a kus žitného chleba, ale bylo to vynikající.


Z laboratoria

6. března 2017 v 15:48 Mimoškolní
Když jednou nevařím nic k jídlu, musí to být chemický pokus.
Nepsaný laboratorní řád mojí kuchyně zní, že
  1. Pokusy děláme zásadně na rostlinách a na sobě.
  2. Pokusy děláme cíleně a promyšleně a minimalizujeme odpad.
  3. Nezavdáme potenciálním návštěvníkům laboratoře (rodičům) důvod k obavám o laboratorní vybavení, bezpečnost pokusů a naše duševní zdraví.

V té kadince a baňce jsou dvě různé tekutiny a zelná šťáva mi pomohla určit, která je která.
Další zneužití šťávy z červeného zelí k acidobazickým analytickým pokusům plánuji v dohledné době.