Krkonošské kyselo

10. března 2017 v 21:36 |  Hlavní jídla
Veganská verze této tradiční polévky mě přesvědčila, že i kyselo zvládnu (sníst). Jednou mi ho totiž servírovali na návštěvě a to jsem jako dítě nebyla schopná pozřít nic než chleba, který byl za přílohu :D Jsou v tom houby, připadalo mi to slizké, zkvašené, prostě nic pro mě. Nedávno jsem však dostala nový impuls toto jídlo jakožto podkrkonošská rodačka nezatracovat a zkusit to s ním ještě jednou, po vegansku. Jako už mnohokrát (houby, puding, omeleta, pizza vědí své), rostlinná verze pro mě poživatelná byla. Ba přímo návyková.
Kvásek jsem pořídila za 20,- v Bioobchodu, ale můžete si vyrobit svůj, jen to chce trochu času. Stačí smíchat celozrnnou žitnou mouku s vlažnou vodou (asi 50 g od každého) a nechat na teplém místě (24°C) přes noc, pak dva tři dny vždy promíchat a přidat dvě lžíce mouky a vlahé vody a je to. Nenechat se odradit, že je to zkyslé. To má být.

Potřebujeme (4 porce):
  • 200 g kvásku
  • 1 cibuli pokrájenou nadrobno
  • 2 lžíce oleje
  • 10 g sušených NEBO 100 g čerstvých hub
  • 500 g brambor
  • sůl, kmín podle chuti (asi 1 lžička každého)
  • 180 g (1 balení) bílého tofu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • velká špetka černé soli
  • pokud vaříte náročnému Trautenbergovi, tak i 100 ml rostlinné smetany
Postup:
Pokud máme sušené houby, namočíme je na noc do vody nebo je půl hodiny před vařením spaříme vroucí vodou a necháme máčet.
Kvásek důkladně rozmícháme v 1 litru vlahé vody. Pokud jsme měli houby namočené, použijeme tento houbový výluh jako část vody. Přidáme sůl, kmín a houby a dáme vařit. Občas to zamícháme ode dna.
Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme je vařit do hrnce s polévkou. NEBO, máme-li silnou nechuť brambory loupat a nehrozí-li otrava solaninem (brambory před jarem rády nakličují a zelenají, což se musí loupat chtě nechtě), tak je můžeme uvařit v páře, poté oloupat a do polévky přidat až na talíři.
Na pánvičce osmahneme 1/2 cibule na 1 lžíci oleje dozlatova a přidáme do hrnce k polévce.
Se zbytkem cibule a oleje provedeme totéž, ale necháme to na pánvičce a rozdrobíme do toho tofu, přisypeme kurkumu a černou sůl. Smažíme asi 10 minut, čímž vytvoříme klasické míchané tofu.
Polévku můžeme po nejméně 30 minutách vaření zjemnit smetanou, promíchat a dát na talíř. Do každého talíře pak přidáme míchané tofu a ozdobíme pažitkou.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama