Rajská omáčka

6. března 2017 v 21:12 |  Recepty
Ruku na srdce, i mě, zarputilou veganizátorku a ozeleňovatelku kuchyně občas popadne chuť na něco, co mi kdysi servírovala školní jídelna. Mám štěstí, že s masem ty chutě nemají nic společného, ale ona už i taková rajská omáčka je docela hřích, když je v ní ta hladká mouka a cukr. No, projednou se nic nestane. Problém je, že se mi povedla už napoprvé tak božsky dobrá, že se u nás teď bude vyskytovat pravidelně... Velký Vegu, Ty to vidíš.

Potřebujeme (na 2-3 porce):
  • 2 lžíce oleje (nebo jednu nahraďte lžicí Alsanu, když na to máte)
  • 1/2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 140 ml rajčatového protlaku (prostě malá plechovka)
  • cca 250 ml horké vody
  • cca 1 lžíce třtinového cukru
Postup:
Cibuli pokrájíme najemno a na veškerém tuku ji zvolna smažíme dozlatova. Pak ji zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku (ach, už jen to slovo!), přidáme rozvonět koření a rajčatový protlak. Vše za stálého míchání několik minut smažíme, načež přilijeme postupně horkou vodu. Konzistence by měla být omáčková, ne polévková! Pak to ochutnáme a podle dojmu přidáme cukr. Víc než lžíce by ho nemělo být třeba, protlak zesládne už tím smažením. Nakonec to celé ještě alespoň 10 minut povaříme na mírném ohni a podáváme.
Za přílohu poslouží např. rýže, těstoviny, plněná paprika, tempeh, robi, seitan apod. Ne každý má žaludek na to co já, čiliže vařené bílé fazole a kus žitného chleba, ale bylo to vynikající.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Emily Emily | Web | 2. února 2018 v 10:17 | Reagovat

Ty fazole a žitný chleba je na první zdání hodně bláznivé spojení, ale zkusila jsem to taky a vůbec to nechutnalo špatně, možná bych řekla, že mi to chutnalo i víc než s bramborem, na což jsem zvyklá.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama