Duben 2017

Hutná libečková polévka se špenátem a červenou čočkou

22. dubna 2017 v 19:58 Polévky
Vůně libečku se u nás pojí tradičně s bramborami, ale ty ještě na jaře nejsou, narozdíl od mladých výhonků onoho lahodného koření. Nejlépe je vždy použít libeček čerstvý, ale sušený bude taky fungovat. Jen s ním nešetřete.
Polévka je velmi sytá, ale nemaštěná, proto doporučuji přidat alespoň na ozdobu trochu semínek (např. dýňová, slunečnicová) nebo malý kousek pečiva s pomazánkou.

Potřebujeme (na 2 velké porce):
  • 250 ml dobrého zeleninového vývaru
  • 1/2 střední cibule
  • 1 mrkev
  • 150 g červené čočky
  • 2 lžíce čerstvého sekaného (nebo 1 lžíce sušeného) libečku
  • koření: několik kuliček nového koření, 1/2 lžičky majoránky, bobkový list
  • 300 g (3/4 balení) sekaného mraženého špenátu
  • 1/2 šálku mraženého hrášku
  • sůl na dochucení
Postup:
V hrnci přivedeme k varu vývar. Přidáme do něj nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev, libeček a ostatní koření. Povaříme asi 3 minuty a mezitím si propláchneme červenou čočku. Po dané době ji dáme vařit do hrnce s vývarem asi 10 minut na střední výkon. Vývar by se měl částečně vsáknout, ne však zcela vyvařit.
Poté přidáme špenát a necháme jej zcela roztát a přejít pár minut varem za občasného míchání. Nakonec příkon vypneme, vmícháme hrášek a necháme ještě asi 4 minuty dobublávat dojít.
Podáváme teplé, nejlépe s přílohou obsahující semínka nebo oříšky či jiný zdroj zdravých rostlinných tuků.


God Påske 2017

13. dubna 2017 v 23:02
Norská velikonoční tradice velí vzíti běžky, pomeranč a čokoládu a jít na běžkažskou túru, při níž se najde čas na snězení pomeranče a čokolády a která pokud možno končí na horské chatě, kde strávíte zbytek prázdnin čtením detektivky.
Místní prostředí však této tradici nesvědčí. Namísto stop ve sněhu chodím sbírat podběl a čokoládu jsem snědla už během jarních prázdnin. Nic mi však nezabrání představovat si zasněženou krajinu, kde ještě všechno ani nedutá v napjatém očekávání rašícího jara, kde se prohánějí běžkaři a kde slunce svítí stále pod šikmým úhlem.
Så god Påske og en vakkert Vår, Norge...


Zdroj obrázku: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:God_p%C3%A5ske,_ca_1957.jpg
Autor odbrázku: Nasjonalbiblioteket from Norway; Anne-Sophie Ofrim

Jidáše

13. dubna 2017 v 22:43 Pečení
Pravé veganské sladké kynuté jidáše naprosto delikátní chuti. K Velikonocům nějaký junkfood patří, přičemž kynuté bochánky nesmějí chybět. Je spousta příležitostí, jak se nacpat i zdravým jídlem - na Zelený čtvrtek ryju jako krtek zelenou polévkou a salátem, v pátek si dát půst a v tom už se nějaká ta nezdravota ztratí. Navíc, ta vůně linoucí se z trouby při pečení jidášků je něco tak báječného!

Potřebujeme (na 12 kousků):
  • 25 g čerstvého droždí
  • 500g pšeničné polohrubé mouky
  • 3 lžíce sojové mouky
  • 100 g rostlinného margarínu (Provamel, Alsan Bio)
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • na ozdobu: rozinky, blanšírované mandle
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu + 1 šálek studené vody
Postup:
Rostlinné mléko si ohřejeme na teplotu cca 35°C (nesmí být horké!) a do rendlíčku odebereme 3 lžíce mléka, rozdrobíme do něj droždí a zasypeme 1 lžící mouky a cukru. Necháme v teple vzejít.
Ve zbytku ohřítého mléka rozpustíme rostlinný tuk. Ve velké míse si promícháme obě mouky, cukry, citronovou kůru a sůl. Až kvasnice vzejdou, přilejeme je do těsta spolu s mlékem s rozpuštěným tukem a důkladně promícháme a prohněteme vařečkou. Vzniklé hučné (hutné + tučné), mírně lepivé těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple 2-3 hodiny kynout (raději až ty 3 hodiny).
Vykynulé těsto si rozdělíme na 12 dílů a z každého vyválíme "hada," kterého smotáme či zavážeme do tvaru jidášku (fantazii se meze nekladou) a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Ozdobíme rozinkami a mandlemi, můžeme je i potřít agávovým sirupem. Necháme ještě 30 minut kynout na plechu a troubu zapneme na 200°C.
Jidášky dáme péct asi na 20-30 minut (záleží na konkrétní troubě, ale jidáše by měly být krásně nazlátlé a vonět). Mezitím si v kastrůlku rozmícháme škrob ve studené vodě a poté svaříme. Vzniklou hmotou potíráme jidáše ihned po vyndání z trouby, aby byly krásně lesklé. Necháme je vychladnout na plechu a můžeme ochutnat :)


Jarní tofíčková pomazánka s pažitkou

9. dubna 2017 v 17:46 Přesnídávky
Hurá, netřeba již mi ničeho jiného, jen kostky tofu bílého. Tedy pokud jde o svačinu.
Až jednou nějaký génius vymyslí, jak by se dalo tofu zdobit jako kraslice, půjdu do toho. Prozatím si pochutnám na klasické sendvičové pomazánce, kterou čerstvá pažitka přináší kamsi do dimenze velikonočních lahůdek.
Mixér netřeba, do 10 minut máte připraveno (ti rychlejší i snězeno).

Potřebujeme (na 1 šálek pomazánky):
  • asi 70 g bílého tofu
  • 1 lžíci sojanézy NEBO necelou 1 lžíci sojového mléka + lžičku nálevu z kvašených okurek NEBO bílého sojového jogurtu
  • 1/3 lžičky kurkumy
  • 2-3 špetky černé soli - chutná po vajíčkách, ale otravy sirovodíkem se nebojte
  • na palec silný svazeček četstvě ustřižené pažitky (čiže šnitlíku)
Postup:
V mělké misce rozkňahňáme vidličkou tofu a zapracujeme všechno ostatní včetně nadrobno nastříhané pažitky. Vznikou pomazánku dáme na dobrý chleba a konzumujeme.
Můžeme přizdobit např. řeřichou, je-li nám té zeleně ještě málo.


Rýžové nudle se zeleninou

9. dubna 2017 v 17:31 Hlavní jídla
Levné, chutné, snad i trochu zdravější než smažený celer. S vařením jste hotovi do 30 minut, když budete chtít. Jsou tam snad všechny možné chutě - nasládlá zelenina, slaná sojovka, kyselé zelí, pálivá sriracha, hořké pampelišky. Jo, rukola jsou pampelišky. Ale můžete si jít natrhat vlastní.

Potřebujeme (na 2 porce):
  • 1 cibuli
  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 100 g bílého tofu nakrájeného na kostičky
  • 1,5 šálku nakrájených hub (čili 2 velké žampiony)
  • 1 šálek na kostičky nakrájené mrkve
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1 šálek mražené nebo sterilované kukuřice
  • 120 g rýžových bezvaječných nudlí
  • 2 lžíce kysaného červeného zelí - nejlépe domácí pickles
  • 2 lžičky tamari nebo sojové omáčky
  • sriracha dle chuti (za mě lžička na misku)
  • rukola
Postup:
Na řepkovém oleji si na velké pánvi na středním plameni osmahneme asi 5 minut nadrobno nakrájenou cibulku. Občas zamícháme, aby se nepřipálila, a mezitím si připravíme zeleninu a houby. Po dané době přisypeme k cibuli kurkumu, římský kmín, mrkev, žampiony a tofu, zamícháme a přiklopíme pokličkou.
Do vroucí, mírně osolené vody dáme vařit rýžové nudle. Řiďte se návodem na obalu, vaření by ale nemělo trvat víc než 6 minut.
Odklopíme pokličku z pánve se zeleninou, zamícháme, přidáme hrášek a kukuřici a necháme prohřát.
Když jsou nudle uvařené, scedíme je a propláchneme studenou vodou. Přidáme je na pánev a promícháme se zeleninou. Vypneme plotnu a necháme již jen dojít.
Do každé z misek dáme hrst rukoly, na ni porci nudlí se zeleninou a lžíci kysaného zelí. Zakápneme lžičkou sojovky a necháme strávníky použít tolik srirachi, kolik uznají za vhodné.


Slané cuketové muffiny s pizza polevou

6. dubna 2017 v 20:58 Pečení
Výjimečně je tento můj veganský počin v oblasti drobného pečiva slaný, ovšem i jemu zůstala má snaha o výživnově hodnotné jídlo z dostupných ingrediencí v přijatelném čase a kvalitě a výsledek je víc než uspokojivý. Řekla bych spíše výborný, avšak sto lidí sto chutí - takže kdo nerad rajčata, olivy nebo bazalku, ať nechá být. Cukety v těstě se vůbec nebojte, dodává vláčnost a živiny a vůbec nikoho neruší.
Všechny ingredience seženete v běžném supermarketu (např. Kaufland). Popis je detailní, pročež převedení do praxe zvládne i začátečník.


Potřebujeme (na 12 muffin):
  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky
  • 3/4 hrnku hladké kukuřičné mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky pečicí sody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce lněných semínek + 3 lžíce vody
  • 1 malá (červená) cibule + 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • koření: po 1 lžičce sušeného oregana, majoránky, bazalky, saturejky, po 1/2 lžičce tymiánu a rozmarýnu
  • 1 malý (115g) rajský protlak + 3 lžíce vody
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané cukety
  • 1 hrnek vody (doporučuji 1/3 z toho nahradit nálevem z oliv)
  • 1 lžíce oleje
  • 10-15 oliv (zelené či černé, bez pecek)
  • čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
Lněné semínko namočíme v mističce se 3 lžícemi vody a necháme odpočívat.
Troubu předehřejeme na 200°C a formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
V kastrůlku rozehřejeme 1 lžíci oleje a na mírném plameni na ní osmahneme cibuli pokrájenou nadrobno. Dáme si s tím načas, občas mícháme, aby se to nepřichytávalo a smažilo se rovnoměrně. Mezitím dáme do velké mísy nastrouhanou cuketu. V jiné velké míse promícháme mouky, sůl, prášek do pečiva a pečicí sodu.
Asi po 7 minutách přidáme k cibuli česnek a všechno koření a asi minutku vše osmahneme. Pak odebereme asi 2/3 směsi z kastrůlku a dáme je do mísy k cuketě. Ke zbytku v kastrůlku přidáme rajský protlak a 3 lžíce vody a pár minut povaříme.
K cuketě a koření přidáme hrnek vody, lžíci oleje, nadrobno pokrájené olivy a lněné semínko, které mezitím vytvořilo gel, a řádně vše promícháme. Do vzniklé směsi vmícháme obsah mísy s moukou a důkladně zamícháme, aby vzniklo těsto.
Lžící těsto rozdělíme do připravených košíčků a vršek každého muffinu potřeme asi 1 lžičkou rajského pyré z kastrůlku. Dáme péci asi na 20 minut do trouby, žár stáhneme na 180°C a po dané době vyzkoušíme zapíchnutím špejle, jestli těsto nelepí. Když na špejli nezůstávají hrudky, necháme muffiny ještě 5-10 minut dojít v pootevřené troubě a pak je necháme zcela vychladnout na pečicím roštu mimo troubu.
Ozdobíme čerstvou bazalkou. Konzumujeme zchladlé!


Kynuté kváskové lívance

2. dubna 2017 v 15:56 Snídaně
Je toho hodně, je to výborné a pokud máte kvásek, nelze se na nic vymlouvat! V neděli si kvůli nim klidně přivstanu. Pokud je sami nesníte, dají se zamrazit a příště je jednoduše dáte prohřát na pánev, aniž by ztratily na chuti.

Potřebujeme (cca 40 lívanců):
  • 120 g aktivního žitného kvásku (kdo nemá, ať si ho založí nebo koupí v Bioobchodě)
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 150 g rýžové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 4,5 dl rostlinného mléka
  • špetka soli
  • k podávání: čerstvé ovoce, marmeláda, rostlinný jogurt, oříškové máslo, ...
Postup:
Kvásek si připravíme večer před vařením, tj. nakrmíme ho a necháme na teplém místě (cca 25-30°C). Ve velké míse smícháme obě mouky. Ráno si v hrnci ohřejeme rostlinné mléko, aby bylo mírně teplé (nesmí mít víc než 40°C!), rozmícháme v něm cukr a sůl a spolu s kváskem nastřídačku vlijeme a zapracujeme do mouky v míse. Vznikne nám těsto trochu hustší než palačinkové. Necháme ho ještě 45-60 minut v teple odpočívat. (Jděte si ještě taky odpočívat.)
Poté na pánvi nebo v lívanečníku smažíme lívanečky asi o průměru 10 cm. Nalijeme vždy lžíci těsta na pánev a když jsou okraje viditelně suché a bubliny se nezavírají, obracíme.
Podáváme s ovocem, džemem, skořicí... Hardcore kytkožrouti nepohrdnou ani čerstvou jarní květenou :)


Na fotce jsou s bílým sojovým jogurtem z Kauflandu a s drtí ze zlatého mandlového mléka dle Veganotic.

Zkouška ohněm

2. dubna 2017 v 15:28
Šla Bohdanka trhat kopřivy a holýma rukama jich naškubala... Nesměla přitom ani hlásku vypustit, a tak jen zkřivila ubličej v bolestném úšklebku, zatnula zuby a trhala dál, dokud jich nebylo dost.

Večer pak vzala do ruky housle. Prsty měla ještě trochu začervenalé a opuchlé, avšak už ji jen mírně svědily. Začala hrát a s každým tónem jako kdyby jí někdo zabodával do prstů další trny. V duchu plakala a prosila, aby směla dnešní cvičení vynechat.
Housle však neměly pro podobné výmluvy náladu. "Pokud to vydržíš a budeš hrát, pomůžeme ti z tvého prokletí. Aniž bys hlesla, dokážeš naříkat i zpívat, plakat i smát se, hořekovat i tonout v blažené radosti. Jen tehdy však, nedáš-li nás teď z ruky."
Toho dne sice cvičení za poslech příliš nestálo, ale bylo zrovna tak poctivé a dlouhé jako kdykoliv jindy. Ruce měla sice dívčina v jednom ohni, ale veškeré její zoufalství pominulo. Pomocí houslí je předala vzduchu kolem sebe, ten vodě tekoucí kolem ní a voda je odplavila daleko k moři, kde se rospustilo jako anilínové barvičky.

V pohádce O sedmero krkavcích to bylo jinak, ještě plamenněji, já vím. I Bohdanka ví, jak blízko měla k vyzkoušení opravdové zkoušky ohněm, v níž by bez azbestu neobstála ani ona.


Plamenová zkouška

2. dubna 2017 v 15:23 Chemical

Nejoblíbenější laborky v historii všech školních ústavů!

Salát s hummusem a rucolou

1. dubna 2017 v 20:17 Saláty
Jarní salát z pampelišek (= rucola) a svěží obměnou hummusu s olivami. Dá se použít jako lehká večeře. Štiplavá a nahořklá chuť rucoly je zde zjemněna sladkou mrkví, okurkou a pomazánkou z cizrny, takže si nemusíte dělat starost, že by se to nedalo jíst. A trochu hořké to být může, protože na jaře potřebujeme podpořit játra a žlučník :)

Potřebujeme (2-3 porce):
  • 2 hrnky salátu rucola neboli roketa
  • 1 hrnek najemno strouhané mrkve
  • 1 hrnek nahrubo strouhané okurky
  • 2-3 lžíce hummusu:
    • 1 vrchovatý hrnek (nebo 1 plechovka) vařené cizrny
    • 1 lžíce tahini
    • 1 lžíce olivového oleje
    • cca 10 zelených oliv + 2 lžíce nálevu
    • 1 lžička římského kmínu
    • volitelně: 2-3 stroužky česneku
Postup:
Nejprve si připravéme hummus: všechny ingredience na hummus rozmixujeme na hladkou pastu.
Rucolu opláchneme, pokud není již praná, a nasekáme ji hodně nahrubo. Dáme ji do velké salátové mísy, přidáme mrkev a okurku (i s vodou, co pustily) a 2-3 lžíce hummusu. Řádně vše promícháme a servírujeme.
Zbytek hummusu můžeme použít jako pomazánku, dip k zelenině atp. V ledničce vydrží několik dnů.