Hutná libečková polévka se špenátem a červenou čočkou

22. dubna 2017 v 19:58 |  Polévky
Vůně libečku se u nás pojí tradičně s bramborami, ale ty ještě na jaře nejsou, narozdíl od mladých výhonků onoho lahodného koření. Nejlépe je vždy použít libeček čerstvý, ale sušený bude taky fungovat. Jen s ním nešetřete.
Polévka je velmi sytá, ale nemaštěná, proto doporučuji přidat alespoň na ozdobu trochu semínek (např. dýňová, slunečnicová) nebo malý kousek pečiva s pomazánkou.

Potřebujeme (na 2 velké porce):
  • 250 ml dobrého zeleninového vývaru
  • 1/2 střední cibule
  • 1 mrkev
  • 150 g červené čočky
  • 2 lžíce čerstvého sekaného (nebo 1 lžíce sušeného) libečku
  • koření: několik kuliček nového koření, 1/2 lžičky majoránky, bobkový list
  • 300 g (3/4 balení) sekaného mraženého špenátu
  • 1/2 šálku mraženého hrášku
  • sůl na dochucení
Postup:
V hrnci přivedeme k varu vývar. Přidáme do něj nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev, libeček a ostatní koření. Povaříme asi 3 minuty a mezitím si propláchneme červenou čočku. Po dané době ji dáme vařit do hrnce s vývarem asi 10 minut na střední výkon. Vývar by se měl částečně vsáknout, ne však zcela vyvařit.
Poté přidáme špenát a necháme jej zcela roztát a přejít pár minut varem za občasného míchání. Nakonec příkon vypneme, vmícháme hrášek a necháme ještě asi 4 minuty dobublávat dojít.
Podáváme teplé, nejlépe s přílohou obsahující semínka nebo oříšky či jiný zdroj zdravých rostlinných tuků.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama