Jidáše

13. dubna 2017 v 22:43 |  Recepty
Pravé veganské sladké kynuté jidáše naprosto delikátní chuti. K Velikonocům nějaký junkfood patří, přičemž kynuté bochánky nesmějí chybět. Je spousta příležitostí, jak se nacpat i zdravým jídlem - na Zelený čtvrtek ryju jako krtek zelenou polévkou a salátem, v pátek si dát půst a v tom už se nějaká ta nezdravota ztratí. Navíc, ta vůně linoucí se z trouby při pečení jidášků je něco tak báječného!

Potřebujeme (na 12 kousků):
  • 25 g čerstvého droždí
  • 500g pšeničné polohrubé mouky
  • 3 lžíce sojové mouky
  • 100 g rostlinného margarínu (Provamel, Alsan Bio)
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • na ozdobu: rozinky, blanšírované mandle
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu + 1 šálek studené vody
Postup:
Rostlinné mléko si ohřejeme na teplotu cca 35°C (nesmí být horké!) a do rendlíčku odebereme 3 lžíce mléka, rozdrobíme do něj droždí a zasypeme 1 lžící mouky a cukru. Necháme v teple vzejít.
Ve zbytku ohřítého mléka rozpustíme rostlinný tuk. Ve velké míse si promícháme obě mouky, cukry, citronovou kůru a sůl. Až kvasnice vzejdou, přilejeme je do těsta spolu s mlékem s rozpuštěným tukem a důkladně promícháme a prohněteme vařečkou. Vzniklé hučné (hutné + tučné), mírně lepivé těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple 2-3 hodiny kynout (raději až ty 3 hodiny).
Vykynulé těsto si rozdělíme na 12 dílů a z každého vyválíme "hada," kterého smotáme či zavážeme do tvaru jidášku (fantazii se meze nekladou) a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Ozdobíme rozinkami a mandlemi, můžeme je i potřít agávovým sirupem. Necháme ještě 30 minut kynout na plechu a troubu zapneme na 200°C.
Jidášky dáme péct asi na 20-30 minut (záleží na konkrétní troubě, ale jidáše by měly být krásně nazlátlé a vonět). Mezitím si v kastrůlku rozmícháme škrob ve studené vodě a poté svaříme. Vzniklou hmotou potíráme jidáše ihned po vyndání z trouby, aby byly krásně lesklé. Necháme je vychladnout na plechu a můžeme ochutnat :)

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 lily-the-pink lily-the-pink | 29. března 2018 v 15:29 | Reagovat

Letos jsem sojovou mouku nahradila vanilkovou Hraškou a rostlinný margarín řepkovým olejem. Výsledek stále prvotřídní.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama