Hříšně lahodné košíčky s pudingovou náplní a rebarborou

11. června 2017 v 7:19 |  Recepty
Tohle je bezpochyby to nejhorší, co jsem kdy v kuchyni provedla. Vyrobit něco tak dobrého, že návyk vzniká ihned a nezmizí, dokud zbývá třebas jen jediný kousek. Kdo jednou ochutnal, ten si prostě musel vzít ještě další. A ještě další. A ještě jeden. Testováno na lidech obecného typu maminka, babička, tchyně. V danou chvíli mi všichni blahořečili, ale až jednou nedopnou kalhoty, doufám že si na mě už nevzpomenou :D


Přitom to vzniklo tak nevinně: smažila jsem kosmatice (bezové květy v těstíčku z Hrašky) na oleji, což běžně nedělám, a nenapadlo mě nic jiného než zkusit usmažit ještě něco, když už tam ten olej je. Co třeba placičky z rozmixované cizrny a banánu? Ok, nedošlo mi, že banán se na smažení nehodí. Rozmixovaná kaše zůstala kaší... Ale vůně banánu smaženého do zkaramelizování v oleji mi vnukla myšlenku. Seitanskou myšlenku.
Následující postup nepopíšu v ich-formě, přestože si nejsem zcela jistá použitými poměry surovin, ale jestli někdy (za bezpečně dlouhou dobu) vyrobím tyto košíčky znovu, článek doplním a upřesním. Takto se v případě podezření na časoprostorový fail řiďte svým instinktem jako vždy a upečte svojí tchýni/karnistické babičce/komukoliv tuhle sladkou pomstu!

Potřebujeme (na 12 košíčků):
  • 2 dl vařené cirzny
  • 1 malý hodně zralý banán
  • 3/4 dl řepkového (!) oleje
  • 2 dl celozrnné mouky superjemně mleté
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2,5 dl rostlinného mléka (Oatly)
  • 2 lžíce vanilkového pudingového prášku
  • 2 stonky rebarbory
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžičky jahodového džemu
Postup:
Cirznu a banán rozmixujeme na hladkou kaši. Olej rozpálíme v malé pánvi tak, aby se nepřepaloval (nekouřil), ale syčel při cáknutí vody na jeho povrch. Do oleje rozprostřeme kaši z cizrny a asi 5 minut smažíme při středně vyšší teplotě. Asi v půlce smažení kaši prohrábneme a pokud to jde, tak obrátíme, aby z obou stran mírně zhnědla. Odstavíme z plotny a necháme zchladnout.
Mezitím nakrájíme rebarboru na kostičky 1x1 cm a zasypeme je cukrem. Dáme stranou.
Do zchladlé smažené kaše vmícháme mouku a kypřicí prášek. Vznikne nelepivé mastné těsto, které si rozdělíme na 12 dílků a každý vtlačíme do muffinové formy tak, aby vznikl košíček vysoký až po okraj formy. Dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 175°C.
V hrnci si ve studeném mléce rozpustíme vanilkový puding a přidáme trochu cukru, co se nerozpustilo na rebarboře. Za stálého míchání přivedeme k varu, minutu povaříme a když jsou košíčky předpečené, do každého nalijeme puding do 2/3 jeho objemu. Trocha pudingu v hrnci zbyde.
Rebarboru slijeme, pustila-li šťávu, případně rychle propláchneme (nebude tak kyselá) a přidáme do hrnce se zbylým pudingem. Pod pokličkou necháme asi 7 minut povařit doměkka (ne do rozbřednutí). Nakonec přimícháme jahodový džem a směsí doplníme košíčky až po okraj. Dáme je ještě na 10-15 minut péct do trouby.
A nevrháme se na ně, dokud je puding uvnitř horký! Tohle je domácí foodporn, ne McDonald, nikdo vám na plněné taštičky nenapíše pozor, horké! A nebo co, jen si dejte. Lepší spálený jazyk, než poslintaná kuchyň.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama