Srpen 2017

Sojové nudličky s paprikou a lilkem

4. srpna 2017 v 20:29 Hlavní jídla
"Je to prudce jedlé", prohlásil všežravec a spořádal toho 2 plné talíře. Jednoznačně úspěch. Ne že bych doporučovala jíst sojové maso několikrát týdně, ale jednou za čas se může hodit udělat na někoho dojem, jaký talíř sebelepšího fazolového chilli sin carne na našince udělat prostě nedokáže.


Potřebujeme (na 2-3 porce):
  • 80 g sojových nudliček
  • 1 litr zeleninévého vývaru
  • koření I: 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1 hřebíček
  • 1 cibule
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 červená paprika
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • koření II: 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička mleté uzené papriky, 1/3 lžičk rozmarýnu, špetka tymiánu, dobromysli a majoránky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce sojové omáčky (pro bezlepkáře tamari)
Postup:
Sojové nudličky vaříme 15 minut v zeleninévém vývaru a kořením I. Pak je scedíme, necháme ochladnout a důkladně z nich vymačkáme tekutinu.
Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na větší kousky a lilek podélně rozpůlíme, vydlabeme a vnitřek nakrájíme na sousta. Cuketu nakrájíme taky na souta, ale pokud ještě nemá semínka, nedlabeme ji a použijeme ji celou.
V hrnci na oleji osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno dozlatova. Přidáme papriku nakrájenou na kousky, sojové nudličky a koření. Smažíme za stálého míchání asi 2 minuty a pak přidáme cuketu a lilek. Opět smažíme, mícháme a když zelenina pustí vodu, přiklopíme pokličkou a necháme asi 15 minut podusit, případně podlijeme trochou vody.
Na závěr přidáme lahůdkové droždí, balzamikový ocet a sojovku. Ještě 5 minut povaříme a můžeme servírovat.

Borůvkový koláč s drobenkou

4. srpna 2017 v 20:10 Pečení
Každoročně ho peču, pokud se borůvek alespoň trochu urodí. A že letos se urodilo. Od dětství jsem milovala drobenku, takže i ve veganské verzi na ni použiju bílou mouku a kokosové nebo jiné tuhé rostlinné máslo, aby měla ten správný šmrnc. Jako sladidlo ale používám světlý bezokvětový sirup.


Potřebujeme (na velký plech):
  • 450 - 500 g jemné celozrnné pšeničné mouky
  • 3 lžíce tučné sojové mouky
  • špetka soli
  • 3 lžíce oleje
  • 250 ml vlažného rostlinného mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 hodně zralý banán
  • 1 kostku droždí
  • borůvky
Droždí rozdrobíme do nádobky, zalijeme trochou vlažného mléka, zasypeme lžičkou cukru a mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Já na to zapínám v létě troubu na 30°C.
Banán rosšmelcujeme na kaši, jedno jestli v mixéru nebo na dětském struhátku. Ve velké míse smícháme mouky, zbytek cukru a sůl a přilijeme olej, zbytek mléka, banán a kvásek. Uhněteme těsto, které dáme do mísy pod utěrku do tepla kynout asi 1 hodinu (kde vzešel kvásek, vzejde těsto taky).
Drobenku připravíme prohňácáním 50 g hrubé mouky, 1/2 dl strouhaného kokosu, 3 lžic kokosového oleje a 5 lžic agávového/rýžového/bezového sirupu.
Plech vyložíme pečicím papírem a troubu zapneme na 180°C.
Vyknuté těsto rozválíme na vále na tenkou placku ve tvaru plechu, přendáme na plech, hojně posypeme borůvkami a navrch drobenkou a dáme péct na 30 - 40 minut, dokut okraje nezrůžoví.

Čokoládový dort

4. srpna 2017 v 20:00 Pečení
Vegan, bez cukru, s cuketou, lahodný. Extra vláčný a kakaem prosycený dort, který sklidil veliké ovace na narozeninové párty. Mějme jen dortovou formu s vyndavacím dnem, kterážto je obecne nesmírně užitečným pomocníkem. Začít doporučuju dřív, aby měly hrozinky čas nabobtnat.
Krájí se snadno, ještě snáze se konzumuje.


Potřebujeme (na korpus):
  • 500 g pšeničné mouky (dala jsem speciál celozrnnou, ale polohrubá funguje taky)
  • 200 g rozinek nesířených
  • 1 zralý banán
  • 60 ml řepkového oleje
  • 700 g cukety nastrouhané najemno (vodu neslévat)
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 1/2 lžičky pečicí sody
  • 1/2 hrnku 100% kakaa
  • špetku soli
Rozinky zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme nabobtnat alespoň hodinu, lépe přes noc. Poté rozmixujeme s banánem, cuketou a olejem na hladkou kaši.
Troubu si předehřejeme na 180°C a formu na dort vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Ve velké míse důkladně promícháme mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a kakao. Vmícháme tekutou směs a dáme si záležet, aby se tekuté propojilo se suchým. Vzniklé těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 1,5 hodiny přikryté svrchu kusem alobalu.
Dort necháme zcela vychladnout ve formě. Pak ho opatrně vyndáme, prokrojíme a spodní část hojně namažeme krémem, opět přiklopíme horní částí a jemně stlačíme, ale neaby nám krém utekl!

Lehký čokoládový krém:
  • 500 ml rostlinného mléka
  • 1 balení čokoládového pudingu
  • 60 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce datlového/javorového/rýžového/agávového sirupu
V rendlíku rozpustíme čokoládu a vmícháme 2/3 veškerého mléka. Přivedeme k varu. Stranou smícháme zbytek mléka s pudingovým práškem a sirupem. Za stálého míchání toto vlijeme do vroucího mléka v rendlíku. Minutu povaříme, sundáme z plotny a necháme zcela vychladnout.
Pokud se na povrchu chladnutím vytvoří škraloup, sundáme ho (a sníme). Před natíráním krém promícháme metličkou nebo lžící.

Na závěr připravíme polevu a tou dort potřeme. Výborně se k tomu hodí silikonová kuchyňská stěrka.

Na polevu potřebujeme:
  • 80 g kvalitní hořké čokolády
  • 4 lžíce rostlinného mléka
  • 1 lžíci sirupu
Čokoládu rozpustíme v rendlíku, smícháme s mlékem a sirupem do homogenní směsi a potřeme tím dort.