Borůvkový koláč s drobenkou

4. srpna 2017 v 20:10 |  Pečení
Každoročně ho peču, pokud se borůvek alespoň trochu urodí. A že letos se urodilo. Od dětství jsem milovala drobenku, takže i ve veganské verzi na ni použiju bílou mouku a kokosové nebo jiné tuhé rostlinné máslo, aby měla ten správný šmrnc. Jako sladidlo ale používám světlý bezokvětový sirup.


Potřebujeme (na velký plech):
  • 450 - 500 g jemné celozrnné pšeničné mouky
  • 3 lžíce tučné sojové mouky
  • špetka soli
  • 3 lžíce oleje
  • 250 ml vlažného rostlinného mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 hodně zralý banán
  • 1 kostku droždí
  • borůvky
Droždí rozdrobíme do nádobky, zalijeme trochou vlažného mléka, zasypeme lžičkou cukru a mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Já na to zapínám v létě troubu na 30°C.
Banán rosšmelcujeme na kaši, jedno jestli v mixéru nebo na dětském struhátku. Ve velké míse smícháme mouky, zbytek cukru a sůl a přilijeme olej, zbytek mléka, banán a kvásek. Uhněteme těsto, které dáme do mísy pod utěrku do tepla kynout asi 1 hodinu (kde vzešel kvásek, vzejde těsto taky).
Drobenku připravíme prohňácáním 50 g hrubé mouky, 1/2 dl strouhaného kokosu, 3 lžic kokosového oleje a 5 lžic agávového/rýžového/bezového sirupu.
Plech vyložíme pečicím papírem a troubu zapneme na 180°C.
Vyknuté těsto rozválíme na vále na tenkou placku ve tvaru plechu, přendáme na plech, hojně posypeme borůvkami a navrch drobenkou a dáme péct na 30 - 40 minut, dokut okraje nezrůžoví.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Magicmax Magicmax | Web | 4. srpna 2017 v 20:42 | Reagovat

Jsem rád, že se lidé stále v době supermarketů a restaurací snaží doma občas či častěji vařit. :) Aspon myslím, že jsem rád. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama