Září 2017

Červená čočka se zeleninou

6. září 2017 v 21:24 Hlavní jídla
Ideální podzimní oběd nebo večeře. Variabilní, snadné, rychlé, levné jídlo a přijde opravdu k chuti. Experimentovat můžete s libovolnou zeleninou a vytvořit nesčetné varianty. Výborná je tam i mrkev, mražený hrášek, fazolové lusky, dýně, kedlubna nebo cuketa, přičemž čas vaření se nemění.


Potřebujeme (na 2 porce):
  • 160 - 200 g červené čočky (podle toho, jaký je hlad)
  • 2 menší červené řepy
  • 1/4 celeru
  • 1 menší mrkev
  • 5 růžiček květáku
  • 500 ml zeleninového vývaru (možno z prášku - Würzl, Alnatura, ...)
  • 150 g kysaného červeného zelí (kupované nebo domácí pickles)
  • k podávání: 1 lžička lněného oleje, semínek či oříšků na porci
Postup:
Čočku propláchneme a dáme vařit. Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Přidáme k čočce a vše necháme zvolna vařit asi 15 minut.
Zelí můžeme přidat buď rovnou do hrnce a zamíchat do uvařené směsi, nebo je rozdělit do misek a směsí je přelít, čímž se jídlo přiblíží konzumační teplotě o něco rychleji (pokud je zelí z ledničky).
Ozdobíme slunečnicovými semínky, obohatíme lněným olejem a zdlábneme.