Říjen 2017

Zelená čočka s kořenovou zeleninou

29. října 2017 v 13:31
Jedná se o obměnu oblíbeného receptu na čočkový eintopf. Tentokrát je v něm navíc dýně a okořeněný je echt česky :D Taková jídla bych na podzim mohla jíst pořád. Můžete si ho chuťově přizpůsobit přidáním většího nebo menšího množství octového nálevu. Je to jídlo bohaté na železo, takže koukejte dodat i trochu vitamínu C v podobě kysané zeleninky nebo petržele.


Potřebujeme (na 4-6 porcí):
  • 400 g zelené čočky
  • 1 menší cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 kořen petržele
  • 1 větší červenou řepu
  • 1/4 velké bulvy celeru
  • 2 hrnky dýně hokkaido nakrájené na malé kostičky
  • 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, hrst saturejky nebo majoránky, hrst libečku
  • sůl, ocet/nálev z okurek
Postup:
Čočku namočíme na 8-12 hodin do vody. Poté scedíme a propereme v čisté vodě. Odložíme stranou.
Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev, celer a petržel oloupeme, nastrouháme a spolu s cibulí dáme ho velkého hrnce smažit na oleji. Občas mícháme. Řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s dýní přidáme do hrnce. Zalijeme 1 litrem vroucí vody, přidáme čočku a koření a necháme vařit 30-40 minut. Dochutíme, necháme chvíli stát a podáváme ozdobené čerstvou petrželkou. Vhodnou přílohou je domácí pickles.

Cibulový džem s vůní rozmarýnu

29. října 2017 v 13:16
Těžce inspirováno Veganoticem, ale pro nedostatek červené cibule jsem si recept upravila a výsledek je nad očekávání skvostný. Další ze způsobů, jak zpracovat větší množství podzimní cibule, je na světě. Džem tomu říkám proto, že se skvěle hodí do topinkových sendvičů naslano, do baget atp., ale dá se s tím i zdobit a chutit polévka.


Potřebujeme (na 1 sklenici zavařeniny):
  • 6 středních cibulí
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 3 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce agávového sirupu
Postup:
Cibule oloupeme a nakrájíme na poloviny, které rozkrájíme na tenoučká půlkolečka.
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme asi 5 minut cibuli s pepřem, solí a rozmarýnem. Stáhneme žár a přidáme ocet a agávový sirup. Zvolna karamelizujeme za občasného míchání asi 20 minut. Napěchujeme do čisté sklenice, uzavřeme a během 14 dní zkonzumujeme. Skladujeme v ledničce.

Cibulová polévka s kapustou a kmínem

29. října 2017 v 13:03
Dobře, tohle je jídlo pro chudé sýkory jako jsem já, ale chuťově chudé rozhodně není. Mísí se v něm nasládlost cibulky se zemitým kmínem a nakyslým nálevem. Přitom je poměrně dietní. Nejsem zrovna zatížená na polévky zahuštěné moukou, takže tahle je téměř čirá, jsou v ní jen brambory. A zelí. Ať žije podzim.


Potřebujeme (na plný hrnec):
  • 4 menší cibule
  • 1 lžičku oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 hrnek kapusty nakrájené na nudličky
  • 1 hrnek bílého zelí nakrájeného na nudličky
  • 3 střední brambory
  • 1 litr vody
  • 1 lžíce vinného octa nebo nálevu ze sterilovaných okurek (nebo 1dl kombuchy)
  • špetka soli
Postup:
Cibule oloupeme a nakrájíme na drobnější kousky. Asi 5 minut je v hlubokém hrnci osmažíme na oleji, pridáme kmín, zelí, kapustu a vše zalijeme vroucí vodou. Brambory nakrájíme na malé kostičky a přidáme je do hrnce spolu s octem nebo nálevem z okurek. Osolíme a vaříme zvolna asi 20-30 minut.
Podáváme z čerstvou petrželkou, ať je v tom aspoň něco zeleného :)

Jablečná buchta

29. října 2017 v 12:45
Lepší název jsem nevymyslela, ale tenhle recept je vážně výhra. Je rychle zrealizovatelný, nenáročný na ingredience, zdravý a výtečně sladkošťavnatý, nedrobivý, prostě báječný. Máte nadúrodu jablek a nevíte, do čeho je vrazit? Pak vítejte v klubu a upečte si tuhle buchtu! Potěšíte sebe i všechny, kdo ho budou moci ochutnat :)


Potřebujeme (na 1 plech, 30 porcí):
  • 3 hrnky pšeničné mouky (dávám po jednom polohrubé, celozrnné a špadlové)
  • 2 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 6-7 velkých jablek
  • 1 hrnek sladké tekutiny (jablečná nebo mrkvová šťáva, kombucha, v nouzi voda se lžičkou octa a lžicí cukru)
  • 2 lžíce chia semínek (nebo 3 lžíce lněných semínek - nutno ale nechat předem nabobtnat)
  • 3 lžíce oleje + na vymazání plechu
  • jablečný džem - asi 2 lžíce na potření
  • semínka nebo ořechy (nejlépe vlašské) na posypání
Postup:
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Dáme je do velké mísy a promícháme spolu se šťávou, olejem a chia semínky.
Troubu si předehřeme na 180°C. Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou/celozrnnou moukou.
V jiné míse smícháme mouky, sodu, prášek do pečiva a koření. Vzniklou směs postupně zamícháme do mokrých ingrediencí v první míse. Dbáme, aby se ingredience dostatečně propojily, ale nemícháme déle, než je nutné.
Těsto rovnoměrně rozetřeme do pekáče, potřeme jablečnou zavařeninou a pospeme semínky či ořechy. Pečeme 30-35 minut (můžeme zkusit špejlí). Krájíme zcela vychladlé.

Bramborové placky na sladko

27. října 2017 v 20:50 Recepty
Než se uložím k mikróznímu zimnímu spánku a vzápětí budu katapultována k horečné aktivitě přináležející k předvánočnímu období muzikanta, vytasím se s tímto receptem. Není to nic převratného, ale nový způsob chutné úpravy brambor za málo peněz/času a hodně požitku v tom vidím. Když dělám brambory coby přílohu, uvařím jich vždycky dvojnásob, aby mi pak zbyly nějaké uvařené na druhý den do těsta.
Tohle jídlo se dá servírovat k snídani i k obědu (i další den k snídani)...

Potřebujeme (na 2 porce):
  • 400 g brambor, den předtím uvařených a oloupaných
  • 100 g hladké celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku oleje
  • 1 lžíci dýňového pyré (lze vynechat)
  • k podávání: oblíbený džem, rostlinný jogurt či tofuroh, oříškové máslo, ...
Postup:
Brambory nastrouháme najemno, prohněteme se skořicí a olejem na kaši a zapracujeme mouku, aby nám vzniklo hutné, nepříliš lepivé těsto. Z těsta lžicí vykrajujeme kousky veliké asi jako vlašský ořech, které na pánvi rozplácneme do kulatých placiček a smažíme z obou stran dozlatova.
Podáváme ještě teplé a mažeme čímkoliv oblíbeným.


Opadavá

8. října 2017 v 21:12
Je tu dřív, nežli tvé srdce
začne se bít o své poslání
Potají, něžně i prudce
k životu vůle tě pohání

První se ozve zpovzdálí
když chleba má se lámat
Někdy tě nažene na skály
a pak tě naučí plavat

Vůle žít, to není listí
a přece na podzim opadá
Kéž tě pak někdo ujistí
že se jen ke spánku ukládá


Jahelník s krustou

7. října 2017 v 10:14
Tahle varianta tradičního jahelníku vznikla pokusem, který sklidil veliké úspěchy. Proto směle do toho, je to jídlo chutné, levné, v rámci možností zákusku zdravé a snadné na přípravu. Brambory zapečené na vrchu se nebojte, s jablkem udělá skvělou křupavou krustu a chuťově pokrm jedině vylepší.
Přirozeně bez lepku.


Potřebujeme (na 12 porcí):
  • 1 hrnek jahel
  • 3/4 l mrkvové šťávy (např. SunGold z Kauflandu - prodává se ve skle a stojí asi 14 Kč)
  • 1 lžíci skořice
  • 1 hrst rozinek (lze vynechat či nahradit např. sušenými švestkami, meruňkami, ...)
  • 2 hrsti křížal nebo nastrouhaných jablek
  • 1 brambora
  • 1 čerstvé jablko
  • řepkový olej na vymazání formy
Postup:
Jáhly důlkadně propláchneme a dáme je 15-20 minut vařit ho hrnce s mrkvovou šťávou, dokud se šťáva nevstřebá. Pokud je potřeba, můžeme jáhly podlít i trochou vody.
Rozinky opláchneme, křížaly nakrájíme na menší kousky a spolu se skořicí se přidáme na posledních 5 minut vaření do hrnce. Formu na dort o průměru cca 23 cm důkladně vymažeme olejem.
Bramboru a jablko oloupeme, nastrouháme a smícháme dohromady. Uvařenou směs jahel přelijeme z hrnce do dortové formy, zarovnáme a vršek poklademe směsí brambory s jablkem. Dáme péct do trouby předehřáté na 180°C asi 20 minut, dokud bramborová krusta nebude vypadat dozlatova opečená.
Po upečení necháme zcela vychladnout, teprve pak servírujeme, aby jahelník stihl ztuhnout.

Dýňová pomazánka

6. října 2017 v 21:41 Recepty
Pokud máte dýně a nevíte co s nimi, jednou z variant je upéct je na pyré. S ním pak vykouzlíte cokoliv. Knedlíky, noky nasladko i naslano, kaše, sušenky, krémy nebo pomazánky. Tahle je prostě výborná a vznikla náhodou. Snoubí se v ní podzimní chutě koření a se smaženou cibulkou fungují nečekaně opravdu dobře.


Potřebujeme (na cca 750ml pomazánky):
  • 300 - 500 g dýňového pyré libovolné teploty (klidně i se slupkou)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sušeného mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1 lžíce tahini (lze vynechat, ale moc doporučuji)
  • 1 plechovka cizrny - slít, propláchnout
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci ji na oleji zvolna smažíme dozlatova (asi 10 minut).
Do mixéru dáme dýňové pyré, koření, tahini, cizrnu a smaženou cibulku. Rozmixujeme na hladkou kaši.
Uchováváme v uzavíratelné nádobě, v chadničce teoreticky vydrží cca týden.

Dýňové pyré

6. října 2017 v 21:39
Potřebujeme:
  • dýni Hokkaido
  • hluboký plech
  • cca 1l vody
  • troubu
Postup:
Dýni rozpůlíme a vydlabeme "vnitřnosti". Obě vydlabané poloviny položíme na plech tak, aby dutina byla skrytá (dírou na plech) a podlijeme vodou. Dáme do trouby péct na 200°C asi hodinu a půl.
Když je dýně upečená (dá se promáčknout prstem/vidličkou), vydlabeme rozměklou dužinu. Tu můžeme ještě rozmixovat. Vzniklá kaše je dýňové pyré.
Slupky z dýně můžete sníst, zvlášť pokud máte dýni ze zahrádky nebo v biokvalitě, škoda to vyhazovat.