Jablečná buchta

29. října 2017 v 12:45 |  Pečení
Lepší název jsem nevymyslela, ale tenhle recept je vážně výhra. Je rychle zrealizovatelný, nenáročný na ingredience, zdravý a výtečně sladkošťavnatý, nedrobivý, prostě báječný. Máte nadúrodu jablek a nevíte, do čeho je vrazit? Pak vítejte v klubu a upečte si tuhle buchtu! Potěšíte sebe i všechny, kdo ho budou moci ochutnat :)


Potřebujeme (na 1 plech, 30 porcí):
  • 3 hrnky pšeničné mouky (dávám po jednom polohrubé, celozrnné a špadlové)
  • 2 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 6-7 velkých jablek
  • 1 hrnek sladké tekutiny (jablečná nebo mrkvová šťáva, kombucha, v nouzi voda se lžičkou octa a lžicí cukru)
  • 2 lžíce chia semínek (nebo 3 lžíce lněných semínek - nutno ale nechat předem nabobtnat)
  • 3 lžíce oleje + na vymazání plechu
  • jablečný džem - asi 2 lžíce na potření
  • semínka nebo ořechy (nejlépe vlašské) na posypání
Postup:
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Dáme je do velké mísy a promícháme spolu se šťávou, olejem a chia semínky.
Troubu si předehřeme na 180°C. Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou/celozrnnou moukou.
V jiné míse smícháme mouky, sodu, prášek do pečiva a koření. Vzniklou směs postupně zamícháme do mokrých ingrediencí v první míse. Dbáme, aby se ingredience dostatečně propojily, ale nemícháme déle, než je nutné.
Těsto rovnoměrně rozetřeme do pekáče, potřeme jablečnou zavařeninou a pospeme semínky či ořechy. Pečeme 30-35 minut (můžeme zkusit špejlí). Krájíme zcela vychladlé.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama