Listopad 2017

Houbová polívka z bramborami

27. listopadu 2017 v 21:21
Hustý vývar, dalo by se říct. Jako když chcete dělat kyselo a nemáte kvásek, takže vám s toho vyjde šťavnatý nálev plný zeleniny, brambor a koření. Abych tomu říkala bramboračka, na to je tam ale příliš mnoho hub (které nějakou záhadou nejsou vůbec slizské, spíš se jakoby rozpadají). Recept zní zvláštně, ale co je chudý, to je někdy i dobrý. Tuhle polévku bych se nebála servírovat ani na Štědrý den.


Potřěbujeme (na plný hrnec):
  • 80 g sušených hub
  • 1,5 l vody
  • 4 brambory
  • 1 větší mrkev
  • 1/4 celeru
  • 4 kuličky nového koření a pepře
  • 2 bobkové listy
  • lžičku kmínu a majoránky
  • lžíci libečku
  • lžičku soli
  • česnek
Postup:
Houby namočíme do 1,5 l vody přes noc. Další den očistéme, oloupeme a na malé kostičky nakrájíme brambory, mrkev a celer. Dáme to vše vařit do hrnce s houbami. Přidáme koření a sůl a vaříme asi 45 minut.
Do každého talíře prolisujeme stroužek česneku a zalijeme polévkou.

Nugátové knedlíčky

27. listopadu 2017 v 21:11
Víkendové foodporn rostlinožravého chudého studentstva! Bez jakýchkoliv výčitek - vůči zvířátkům i vůči sobě, protože jsou zdravé a prostě výborné zároveň. Ve školní jídelně je tak dobré neumějí.


Potřebujeme (na 1 porci):
  • 90 g bílého tofu
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 lžíci chia semínek
  • 1 lžíce Hrašky vanilka
  • 40 g hrubé pšeničné mouky
  • 16 g (2 velké čtverečky) kvalitní čokolády
  • 1 hruška (nebo něco jiného k podávání, např. rostlinný jogurt, jiné sezónní ovoce atp.)
Postup:
Tofu s mlékem důkladně rozmixujeme dohladka. Přidáme chia semínka a necháme aspoň 15 minut, nebo i přes noc stát.
Čokoládu si nalámeme na menší kousky, cca 1 cm2. Ze dvou velkých čtverečků dostamene 8 malých. Nebo na množstvé kašlete, prostě aby se tím daly knedlíčky plnit.
Mouku smícháme s hraškou a lžicí zapracujeme do směsi s tofu. Vytvoříme tak těsto, za kterého odebíráme lžicí vždy část o velikosti cca pingpogového míčku a do ní vtlačíme kus čokolády, aby nebyla odnikud vidět.
Knedlíčky házíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu + 2 minuty (celkem asi 5-7 minut). Podáváme s nastrouhanou sladkou hruškou, která vytvoří omáčku.

Kynuté makové housky

27. listopadu 2017 v 20:56
Když měsíc přibývá, kynutému těstu se prý daří. Tomuhle se určitě bude dařit i při měsíci ubývajícím. Na Silvestra či Mikulíše uctíte návštěvu i koledníky takovou domácí houskou k nejvyšší spokojenosti.


Potřebujeme (na 8 housek):
  • 400 g hladké pšeničné mouky
  • 200 ml vlažné vody - do 40°C
  • 1 kostku droždí
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžíci soli
Postup:
Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme cukrem a 1 lžicí mouky a zalijeme 50 ml vlažné vody. Dáme do tepla vzejít kvásek (já to dávám do truby vyhřáté na 35°C, ale radiátor by měl fungovat taky). Do jiné mísy si odměříme mouku a promícháme ji se solí.
Vzešlý kvásek smícháme s olejem a zbytkem vlažné vody. Do toho postupně vmísíme mouku, zahnětáme a vytvoříme pružné, nelepivé těsto. Necháme v teple 15 minut odpočívat.
Plech vyložíme pečicím papírem. Těsto si rozdělíme na 8 dílů a z každého upleteme housku (jako copánek), kterou posypeme mákem. Necháme ještě 15 minut kynout a poté pečeme dorůžova na 180°C asi 30 minut. Hlídáme, aby se nespálily!

Prostě palačinky

25. listopadu 2017 v 8:05 Recepty
Vůně smaženého těsta k listopadu tak nějak patří, a já mám ráda listopad, takže si palačinky můžu dělat pořád. Bez vajíčka je to ale, přiznávám, kumšt, udělat dobré netrhavé placky. Tyhle jsou takové. Obyčejné, kompromisní, poctivé. Použitím hladké mouky se člověk konzumující přirozeně takové množství vlákniny jako já-kytkožrout vážného provinění nedopouští. Ok, příště vymyslím nějaké celozrnné nebo bezlepkové a učiním zdravománii zadost.
Nedělní snídaně? :)

Potřebujeme (na 6 menších palačinek):
  • 200 ml rostlinného mléka (sojové, mandlové, ovesné, rýžové, whatever)
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžíce Hrašky vanilka
  • 1 lžička oleje
  • něco k podávání (marmeláda, oříškové máslo, rostlinný jogurt)
Postup:
Do vysoké nádoby (používám tu od tyčového mixéru) odměříme rostlinné mléko a po částech do něj zakvedláme Hrašku a mouku. Necháme stát aspoň 15 minut, ale klidně i před noc v ledničce. Poté řádně zakvedláme ještě olej.
Rozpálíme nepřilnavou pánev a smažíme palačinky. Já odměřuju množství na každou pomocí obyčejné polévkové sběračky. Na malé pánvi mi jich z tohoto množství těsta vyšlo 6.
Mažeme marmeládou, oříškovým máslem, rostlinným jogurtem či tofurohem a baštíme.


Dýňový koláč jednoduchý

19. listopadu 2017 v 15:06
Leč lahodný, nutno dodat. Zvlášť když už nevíte, kam tu dýni vrazit :D Za divné světlo na fotce může listopad a jeho neskutečně krátké, temné dny. S tímhle koláčem si osladit život ještě neznamená dělat si zároveň vrásky, že hřešíte.


Potřebujeme:
  • 1 lžíci lněných nebo chia semínek + 4 lžíce vody
  • 1/2 plechovky vařené cizrny
  • 2/3 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 hrnku rozinek nebo datlí
  • 500-700 g dýňového pyré
  • 1 jablečnou zavařeninu
  • 1 lžíci skořice
  • 1 lžička perníkového koření
Postup:
Lněná semínka namočíme na noc do vody (chia stačí 15 minut před pečením). Rozinky/datle zalijeme vroucí vodou a necháme 20 minut stát. Ovesné vločky nasekáme v mixéru najemno, přidáme hydratovaná semínka, rozinky/datle, cizrnu a vše umixujeme na hutnou kašovitou hmotu.
Rozkládací formu na dort vyložíme pečicím papírem a hmotu (těsto) do ní vtlačíme, by nám pokryla dno a okraje do výšky asi 4 cm. Dýňové pyré rozmixujeme s kořením a jablečnou zavařeninou a nalijeme ho na korpus. Povrch zarovnáme a uhladíme.
Pečeme na 180°C asi 45 minut a před podáváním necháme zcela vychladnout.

Podzimní pečená nadílka

19. listopadu 2017 v 14:51
V tomhle jídle je snad úplně všechno. Obiloviny, luštěniny, zelenina listová i kořenová, slaný vývar, nasládlá dýně a picklené zelí opečené do lahodnosti. V jednom pekáči. Na několik obědů... A ta vůně linoucí se kolem!


Potřebujeme (na cca 6 porcí):
  • 1 cibuli
  • 2 pórky
  • 1 mrkev
  • 1/8 bulvy celeru
  • 1 kořen petržele
  • 1/2 menší hlávky bílého zelí
  • 1 lžíci řepkového oleje
  • 250 g pohanky
  • 400 g fazolí pinto
  • 400 g dýně hokkaido
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 100 g kysaného červeného zelí (pickles)
Postup:
Fazole přec noc namočíme a druhý den uvaříme v nové, osolené vodě doměkka (30 minut v papiňáku, hodinu v normálním hrnci). Pohanku nacháme máčet 30 minut. Dýni vydlabeme, rozpůlíme a nakrájíme na kostičky, které dáme péct do trouby na plechu vyloženém pečicím papírem na 30-40 minut při 200°C.
Cibuli a pórek nakrájíme na kolečka a dáme smažit na řepkovém oleji do hrnce. Mrkev, celer, petržel a řepu očistíme, oškrabeme a po chvíli vmícháme do hrnce k pórku a cibuli. Zelí nakrájíme na drobné plátky 2x2 cm a přidáme k ostatní zelenině. Podlijeme horkým vývarem a necháme 10 minut dusit.
Namočenou pohanku slijeme a rozvrstvíme do pekáčku. Na ni rovnoměrně rozložíme fazole, zalijeme vodou z hrnce, v němž jsme dusili zeleninu, tu zeleninu navrstvíme na fazole a na zeleninu dáme dýni, která se nám mezitím upekla v troubě. Na závěr poklademe kysaným zelím a dáme do trouby na 40 minut při 180°C.
Pohanka se uvaří a spolu s fazolemi nasaje vůni zeleniny, které změkne a trochu se opeče. Servírujeme horké nebo mírně vychladlé.