Leden 2018

Fazolový kotlík

6. ledna 2018 v 17:43
Není to chilli, není to fazolový guláš... Je to hrnec plný lahodného jídla.

Potřebujeme (na 4 porce):
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci řepkového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku červené mleté papriky
  • 1 lžičku uzené mleté papriky
  • 1/4 lžičky mletého řínského kmínu
  • 2 lžičky dobromysli
  • 1 lžičku majoránky
  • 1 lžičku zeleninového vývaru v prášku (Würzl, Alnatura)
  • 1 bílá paprika
  • 1 střední cuketa
  • 500 ml rajčatové passaty
  • 200 ml vody se šťávou z 1/2 citronu
  • 300 g červených fazolí
Postup:
Fazole namočíme na 12 hodin do studené vody, poté slijeme, propláchneme a v nové vodě uvaříme doměkka se lžičkou soli a špetkou jedlé sody (změknou, ale nerozvaří se).
Na oleji ve velkém hrnci dozlatova osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme utřený česnek a koření, krátce prohřejeme, přidáme na menší kousky nakrájenou papriku a cuketu, promícháme a zalijeme rajskou passatou. Vsypeme slité uvařené fazole. Dolijeme vodou s citronem a důlkadně promícháme.
Vaříme asi 15-20 minut, dokud zelenina nebude uvařená. Můžeme podávat s chlebem.


Leden 2018

6. ledna 2018 v 17:28 Náhodník
Slunce se vynoří, hned se zas k pohoří skloní
svíčka než dohoří, lehounce skořicí voní
pichlavé jehličí konečně snad už odradí
tlapičky kočičí. Se smrkem těžko si poradí...

Laskavost vykvete jako květ lotosu svěží
Se srdcem dítěte táži se, zdali už sněží
Moudrost a rozvaha jak plamen svíce nás hřeje
Mírnost a odvaha. Těm všem čas vánoční přeje.

Ledne, ty mrazivý, dopřej nám nechat si jasu
něžného. A kdyby přestali bychom tu krásu,
kterou svět oplývá náhle jak osleplí zříti,
posviť nám. Nabývá pravého smyslu pak žití.