Únor 2018

Rýžový nákyp s broskvemi

17. února 2018 v 18:53 Hlavní jídla
Někdy se mi po těch blufech ze školní jídelny zasteskne. Rýžový nákyp s broskvemi byl jedním z jídel, která jsem neodmítala. V téhle úpravě mi zachutnal a nepřipadám si o nic ošizená, i když jsem ho značně zimprovizovala.


Potřebujeme (na 2 porce):
  • 100 g rýže
  • 400 ml rostlinného mléka
  • 180 g tofu natural
  • 1 lžíci vanilkové Hrašky
  • 1 broskvový kompot
  • skořici
Postup:
Rýži propláchneme a uvaříme v rostlinném mléce v hrnci doměkka, podle druhu rýže to trvá různě dlouho (10-20 minut). Vmícháme Hrašku, nakrájené broskve (nebo jiné oblíbené kompotované ovoce), rozdrobené tofu, 5 lžic nálevu z kompotu a toto vše v hrnci promícháme. Pak to přendáme do zapékací nádoby (bez víka), posypeme skořicí a pečeme na 180°C asi 30 minut, dokud povrch nezezlátne a nevytvoří se krusta. Necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Po zasněžením chodníčku

17. února 2018 v 18:44
V sychravém ránu cestička
Zachumelená celičká
Vede mé kroky dál a dál
V mlhavém ránu plném par

Zamrzlá rosa na chvojce
Křupavý přechod pro chodce
Opodál přejezd pro vozidla
Jdu opatřit si něco jídla

Padne-li jednou slunce zář
Skrz mlhu dolů na mou tvář
Kdo pohlédne mi do očí
A otázku mi položí

Proč kráčela jsem šerým dnem
Za žvancem místo za sluncem?


Energie. Kde se skrývá?

12. února 2018 v 21:30
Energie. Kde se skrývá?
Kde se bere její žár?
Pro někoho chleba skýva
Pro mne kafe hltů pár

Když nadšený adrenalin
Nezná hranic, budí sám
Z blaženého spánku valím
K ránu oči dokořán

Každý nádech - žiju! Díky!
Každý výdech - miluji!
Život svůj a jeho mýlky
Osudové náhody

Každá vteřina je vzácná
Věčnost spálí na popel
Tu se bere zčistajasna
Síla, již by každý chtěl