Březen 2018

Polévka ze zeleného hrášku s cibulkou

30. března 2018 v 12:43 Polévky
Vařila jsem ji na zelený čtvrtek. Je výborná. Na polévku samotnou stačí 2 ingedience, smažená cibulka je sofistikovanější, ale stojí za to si ji připravit, dává polévce šmrnc.


Potřebujeme (na 4-6 porcí):
  • 350 g zeleného loupaného půleného hrachu
  • 1/2 litru zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička jemně mletého rozmarýnu
  • 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa
  • 1 lžíce agávového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • sůl a pepř
Postup:
Hrách si večer předem namočíme do hrnce studené vody, další den slijeme a propláchneme. Dáme vařit do vývaru, dokud nezměkne, trvá to asi 1 hodinu.
Cibuli oloupáme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej a přidáme cibuli, špetku soli a pepře a mletý rozmarýn. Zvolna smažíme na mírném plameni asi 20 minut, občas promícháme. Když je cibule hezky dozlatova opečená, sejmeme pánev z ohně a vmícháme ocet a sirup.
Uvařený hrách rozmixujeme tyčovým mixérem na jemnou kaši, kterou dle potřeby můžeme doředit vodou nebo vývarem. Ochutíme solí, prohřejeme a podáváme se lžičkou smažené cibule na porci.

Jarní spánek

29. března 2018 v 15:59
Nevzala jsem si spacák.
Schválně.
Zvědavá, co osud splácá
na mě.
V noci mi bude zima,
možná...
A jak se duše omrzlina
pozná?


Ovesná kaše s rybízem a dýňovými semínky

29. března 2018 v 15:55 Snídaňové
Barevně se mi hodí nejvíce k Vánocům, protože "Green is in the mistletoe but red is in the holy..." (Enya), ale jsou Velikonoce, takže něco zeleného na Zelený čtvrtek znamená dýňová semínka a já objevila v mrazáku rybíz, což tu barevnost dovádí k dokonalosti. Chuťově je kaše fermentovaná přes noc s rybízem naprosto úžasný zážitek. Samozřejmě, že se tím sojové mléko srazí, ale chutná to jako jogurt. A tráví se to taky dobře. A je to tak jednoduché! Jediná věc, která komlikuje některým život, je nutnost začít s přípravou už večer. Ale pak už se to udělá celé samo.


Potřebujeme (na 1 misku kaše):
  • 1 dl jemných ovesných vloček
  • 2 lžičky chia semínek
  • 2 dl rostlinného mléka (sojové, mandlové, rýžové, ...)
  • 1 hrst červeného rybízu (mražený nebo čerstvý)
  • 5 mandlí
  • 2 lžíce dýňových semínek
Postup:
Večer do misky nalijeme rostlinné mléko, přidáme chia semínka, ovesné vločky a rybíz. Mandle a dýňová semínka dáme do hrnku s vodou. Necháme to do rána být.
Ráno slijeme vodu z hrnku, mandle oloupeme (jde to snadno v ruce) a spolu se semínky je zamícháme do kaše. Jíme.

Kuskus se zeleninou na páře

29. března 2018 v 15:40 Hlavní jídla
Dneska je Zelený čtvrtek, tak do sebe vpravme něco zeleného. Tato rychlá, snadno připravitelná a zdravá krmě za pár korun chutná i některým vybíravým důchodcům. Na obrázku vypadá podezřele zdravě, to uznávám. Ale nikdo přece nechce být nemocný a tohle jídlo je navíc prostě dobrý.


Potřebujeme (na 4 porce):
  • 1 dl kuskusu
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 hrnek mražené směsi hrášku, kukuřice a mrkve
  • 1 hrnek mražených fazolek
  • 5-10 růžiček brokolice
  • 1 lžici lněného oleje
Postup:
Kuskus ve velké míse zalejeme vroucím osoleným zeleninovým vývarem a necháme pod pokličkou nasáknout.
Zeleninu dáme do hrnce na 10 minut na pařák, aby se uvařila doměkka, ale nerozvařila. Když je uvařená, zchladíme ji rychle ve studené vodě, takže si zachová barvu.
Do kuskusu vmícháme lžici lněného oleje, pak zeleninu, promícháme to pořádně lžicí a můžeme podávat.

Mandarinkové muffiny s kouskem čokolády

28. března 2018 v 8:22 Pečení
Muffiny jsou pro mě ultimátní odpověď na všechny nevyřčené otázky ve vesmíru a zároveň prostředek k vylepšování mezilidských vztahů. Chcete-li někoho potěšit, dejte mu muffin. Jste-li na někoho naštvaní, dejte mu muffin. Máte-li náladu něco upéct a nevíte co, upečte hodně muffinů.
Tyhle nejsou zdravé a nemají vysokou oblou čepici, ale jsou vynikající a rozhodně fungují muffinovatě.


Potřebujeme (na 12 muffinů):
  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 ml řepkového oleje
  • 2 lžíce mletých lněných semínek
  • 312 g konzervu mandarinkového kompotu (K-Classic)
  • 12 kostiček bezmléčné hořké čokolády
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na muffiny (vyložit papírovými košíčky nebo mít silikonovou).
Ve větší míse smícháme mouku, cukr, vynilkový cukr a prášek do pečiva. V jiné míse promícháme olej, lněné semínko a nálev z konzervy meruňkového kompotu zředěného 50 ml vody.
Tekutou směs vlijeme do sypké a lžicí promísíme, aby se těsto propojilo, ale v zásadě tam můžou být občasné menší hrudky, hlavně nemíchat příliš dlouho. Těsto rovnoměrně naplníme do formiček. Do každé naplnění formičky vložíme kostičku čokolády a přimáčkneme ji do těsta dvěma mandarinkami z kompotu.
Pečeme 20 minut a po vyndání z trouby necháme 10 minut dojít ve formě.

Echt jablečný štrůdl

24. března 2018 v 19:30 Pečení
Budou Velikonoce a já pořád likviduju zásoby jablek z podzima. Bylo jich hodně. Doufám, že letos nepomrznou všechny ostatní dřeviny a bude i jiné ovoce, ale jabka jsou taky super. Kdo by si nedal rád jablečný štrůdl?
Varování: někteří lidé nejedí rozinky, ořechy nebo strouhanku.

Potřebujeme (na 1 velký závin):
  • 12 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžičku octa
  • 120 ml vody
  • 10 jablek
  • 2 lžíce kvalitní strouhanky (lze vynechat)
  • 2 lžíce skořice
  • hrst vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek
  • 2 hrsti rozinek
Postup:
V míse prohněteme mouku s olejem, dokud se rovnoměrně nepropojí. Poté přidáme olej a ocet, uhněteme pružné nelepivé těsto a necháme pod utěrkou 30 minut odpočívat.
Jablka omyjeme, oloupeme, vyjádříme a nastrouháme narubo do velké mísy. Připravíme si plech s pečicím papírem a troubu předehřejene na 180°C.
Těsto na vále rozválíme na 5 mm tenkou placku, co možná největší a čtvercovou. Poté začneme rovnoměrně na těsto vrstvit náplň, ale vždy až 2 cm od krajů: strouhanku, nastrouhaná jablka, skořici, hrozinky, ořechy/semínka. Pak z jedné strany závin zabalíme - chce to odvahu a zručnost, nejvýše 3 zamotávky a šev bezpečně na spodku, ale není to nic vražedného - a na koncích utěsníme tak, že těsto smáčkneme a zastrčíme dospodu.
Vrchní stranu můžeme ozdobit semínky. Něžně závin přesuneme na plech a pečeme asi hodinu dozlatova.
Při podávání pro efekt sypáno cukrem :)


Dopis. Věc: Dopis.

22. března 2018 v 17:48 Náhodník
Původně jsem chtěla napsat recept na štrůdl nebo něco o počasí, ale téma týdne na mě mrklo a moje emoční entrum nezůstalo chladným. Zrovna včera jsem poslala dva, poté, co jsem se rozčílila v papírnictví, že už zase zdražili známky. Pro jistotu napíšu, že teď stojí bez jedné 20 korun, dřív to bylo 16 a taky pamatuju známky za 5, to bylo ani ne před 10 lety. No dobře, časy se mění, ale tohle mě na poště vážně štve. Jak můžou chtít, abychom ty dopisy/pohledy/čumkarty/liebesbriefy/whatever posílali, když to začíná ohrožovat studentský rozpočat? Mamka mi na to řekla: "Za to si pak kupujou ty drahý auta." Skvělá paranoia, která dokáže environmentálně založené labilní teenagerce v horečkách opravdu zvednout náladu.

Dopisy jsou skvělé. Trvá hodiny, někdy i dny je napsat. Spotřebují spoustu papíru a náplně do propisek. Stojí to velké mentální úsilí soustředit se a psát bez hrubek (autokorekce nefunguje), čitelně, smysluplně, neřkuli dokonce psacím písmem. Co jednou napíšete, stěží přepíšete, ačkoliv papír toho snese hodně. Jak dopis jednou pošlete, dáváte adresátovi černé na bílém svoje myšlenky, dokonce podepsané - za předpokladu, že nejste anonym a že pošta dopis vůbec doručí. Čekání na dopis je někdy ošidné, zvlášť pokud čekáte dopis z ciziny. Když se vám nelíbí, do jste dostali, můžete ho rituálně spálit, zmuchlat nebo rozdupat. Nikdy nevíte, kdo si dopis po cestě četl, nechrání ho kryptografické protokoly a listové tajemství končí tam, kde začíná zvědavost lidstva.

A jen počkejte, až budete ležet nemocní v posteli s depkou a přinesou vám psaní od úplně cizí holčičky, u jejíchž rodičů jste byli minulý týden na návštěvě která vám s 5-8 hrubkami napíše, že s vámi tam byla větší zábava než jindy a pošle i spoustu svých neumělých obrázků, ručně vyrobenou záložku a kousek toaletního papíru.
Pak poznáte, že smích léčí.