Duben 2018

Brokolicový quiche s tofu

22. dubna 2018 v 11:35 Hlavní jídla
Trochu francouzštiny, ne? Kiš se to čte. Ale není to pravý francouzský quiche, protože tam není sýr a tak tomu bez obav říkejme slaný koláč.


Potřebujeme (do dortové formy s vyndavacím dnem):
  • 3 dl mouky
  • 100 g rostlinného tuku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce vody
  • 300 g tofu natural
  • 50 ml sojového mléka
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce Hrašky
  • 250 g brokolice
  • sůl, pepř
Postup:
Nejprve si vypracujeme těsto: rostlinný tuk (lhostejno, zda olej nebo Alsan) prohněteme s moukou a solí v míse, přidáme vodu a zpracujeme v těsto. Dáme ho na 30 minut odpočinout do ledničky. Poté těsto rozválíme na tenkou placku a vyložíme jím vymazanou formu na koláč s vyndavacím dnem. Pečeme při 200°C 20 minut.
Brokolici rozebereme na růžičky, můžeme použít i košťál a ten nakrájíme na menší kousky. Dáme ji vařit v páře asi 5 minut. Poté ji prudce zchladíme v ledové vodě a nacháme okapat.
Tofu, sojové mléko, lahůdkové droždí, citronovou šťávu, česnek a Hrašku rozmixujeme dohladka. Vmícháme napařenou zchlazenou brokolici.
Do předpečeného korpusu nalijeme směs z tofu a brokolice a dáme péct ještě 20 minut při 180°C. Před podáváním necháme koláč vychladnout.

Nejlepší domácí pizza

15. dubna 2018 v 19:03 Hlavní jídla
Co s načatým nedělním dopolednem, než vyrobit kynuté těsto na pizzu a potěšit na oběd někoho, s kým rádi jíte?
Když těsto vykyne, lze si ho zamrazit na potom, což se hodí, když zrovna nemáte mnoho strávníků. Náplň na pizzu lze použít jakoukoliv, ale já přidávám svou nejoblíbenější, tedy rajčatovou s italskými bylinkami, kolečkama cukety a olivami. Navrch dávám strouhané tofu, ale veganský strouhaný sýr by jistě taky posloužil.


Potřebujeme (na 2 ks o průměru 30 cm, tj. 12-16 dílků):
  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 šálek vlažné vody
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • náplň (viz níže)
Postup:
Do šálku rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a špetku mouky a zalijeme trochou vlažné vody. Necháme v teple vzejít kvásek (asi 15 minut). Mezitím ve velké míse smícháme mouku se solí. Poté přidáme olej, kvásek a zbytek vlažné vody a důkladně promícháme, až vznikne kompaktní těsto, které řádně prohněteme na vále. Mělo by být pružné a hladké, nelepivé. Dáme ho na 1,5 až 2 hodiny kynout do mísy vymaštěné olivovým olejem někam do tepla.
Troubu předehřejeme na 220°C a plech vyložíme pečicím papírem.
Vykynulé těsto si rozdělíme napůl. Každou z polovin znovu prohněteme, rozválíme na tenkou kulatou placku a přendáme na plech. Na placku rozetřeme rajčatovou náplň, poklademe kolečka cukety a olivy, posypeme ji strouhaným tofu a dáme péct asi na 15 minut do rozpálené trouby. Okraje těsta by měly zrůžovět.
Servírujeme okamžitě, nakrájené na 6-8 dílků (každá pizza).

Náplň:
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • po lžičce bazalky, saturejky, majoránky, tymiánu a oregana
  • 3 stroužky česneku
  • cuketa
  • olivy
  • tofu (nejlépe uzené nebo marinované) nebo veganský sýr
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji ji osmahneme dozlatova. Česnek utřeme a spolu s kořením přidáme k cibuli, necháme osmahnout jen rychle (pár sekund) a ihned zalijeme rajčaty z konzervy. Necháme to chvíli (5 minut) povařit.
Olivy nakrájíme na kolečka, cuketu na kruhové plátky a tofu nastrouháme najemno.

Nachystejte si sluneční brýle, začínají padat kroupy aneb Duben se nás snaží zabít

14. dubna 2018 v 14:36 Náhodník
Na téma aprílového počasí už jsem napsala leccos. Na téma Co všechno se nás snaží zabít jsem vyslechla přednášku. Včera se mi to nějak skloubilo v hlavě, když jsem se odpoledne vyhřívala v paprscích jarního slunce, abych čtvrt hodiny nato utíkala v prudkém lijáku s houslemi pod střechu. Ještě ten večer se vyjasnilo.
Letošní jaro si příroda dala načas s pučením a rašením. Asi po loňské zkušenosti s mrazy, které spálily vše kromě jablek. Navíc dlouho ne a ne zapršet, až včera. A dnes se na větvích vylouply první lístečky.
Ach, o co je ten svět najednou hezčí.


Tahle fotka je rok a 14 dní stará.

Šopský salát (variace)

7. dubna 2018 v 10:20 Saláty
Šopský salát byl můj oblíbený, než jsem zjistila, jaká zvěrstva stojí za tím balkánským sýrem. Tak jsem si vymyslela vlastní. Je výborný a v lednici vydrží do dalšího dne, pokud použijete opravdu čerstvou zeleninu.


Potřebujeme (na 4-6 porcí):
  • 1 salátovou okurku
  • 2-3 zralá salátová rajčata
  • 1 červenou papriku
  • 180 g tofu natural
  • 2 lžičky drcené čerstvé nebo sušené bazalky
  • 3 lžíce nálevu z konzervy zelených oliv
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl
Postup:
Zeleninu a tofu nakrájíme na menší kousky. Dáme to všechno do mísy a přidáme olej, nálev z konzerzvy oliv, baralku a pár špetek soli. Důkladně to promícháme a necháme 30 minut v chladu stát.

Zeleninový vývar s tempehem

7. dubna 2018 v 10:10 Polévky
Vývar obecný. Může posloužit i jaké chutná polévka. Recept je velmi variabilní ohledně přísad, ale v podstatě se nedá pokazit, pokud zachováte princip: dát do hrnce dlouho vařit zeleninu s tempehem. Je to velmi výživné, ale zároveň lehké jídlo, jehož příprava vyžaduje minimum pozornosti. Při krájení si pozor dávejte.


Potřebujeme (na 4 porce):
  • 1 hrnek čerstvé nebo mražené polévkové zeleniny nakrájené na malé kousky (mrkev, celer, pórek, kapustičky, petržel, ...)
  • 1 brambora
  • 1 l vody
  • 100 g smaženého tempehu
  • 1 lžička majoránky
  • 3 kuličky nového koření a pepře
  • 1 bobkový list
  • sůl
Postup:
Dáme do většího hrnce vařit vodu. Tempeh nakrájíme na sousta a spolu se vším ostatním do přidáme do hrnce. Necháme vařit alespoń 45 minut, čím déle, tím lépe. Podle chuti dosolíme.