Kynutý rebarborový koláč s pudingem a drobenkou

27. května 2018 v 14:06 |  Recepty
Ačkoliv kynutému koláči s pudingem a drobenkou sluší jakékoli kyselé ovoce (rybíz, jahody, ostružiny, ...), rebarbora je pro mě v květnu top. Moučník je to hodně nezdravý a hodně dobrý, na posezení by ho člověk slupl, ani by nemrkl. Proto silně doporučuji pozvat na jeho konzumaci hodně přátel a udělat všem hezčí den.


Potřebujeme (na velký plech):
  • na kvásek: 1 kostku droždí, 1 lžička hladké mouky, 50 ml rostlinného mléka - vše pokojové teploty!
  • na těsto: 500 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystal, 100 g tuku (rostlinný margarín nebo olej), 1 lžíci Hrašky vanilkové, špetka soli, 300 ml vlažného rostlinného mléka
  • na pudingovou náplň: 1/2 l rostlinného mléka, 2 lžíce cukru, 1 sáček vanilkového pudingu
  • 2 veliké stonky reberbory (= reveň) + 2 lžíce cukru
  • na drobenku: 100 g rostlinného margarínu (Alsan), 100 g hrubé mouky, 80 g cukru krystal
Postup:
Droždí rozdrobíme do misky nabo plecháčku, zasypeme lžičkou mouky a zalijeme 50 ml rostl. mléka. Dáme do tepla (na topení či do truby vyhřáté na 35°C) vzejít (asi 15-20 minut).
Mezitím smícháme ve velké míse polohrubou mouku, cukr, vanilkovou Hrašku a špetku soli. Až kvásek vzejde, přilijeme ho do mísy spolu s olejem a vlažným mlékem a zpracujeme v hladké, pružné, nelepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme do tepla na 1-2 hodiny vykynout. V polovině kynutí je možné s mísou cuknout a těsto tak srazit, aby pak bylo ještě vláčnější.
Z půl litru rostlinného mléka připravíme puding, jak se psáno na obalu pudingového sáčku (2/3 mléka přivedeme v hrnci k varu, ve zbylé 1/3 důkladně rozmícháme obsah sáčku s 2 lžícemi cukru, vlijeme do vroucího mléka, minutku povaříme a sundáme z plotny). Dáme stranou.
Rebarboru omyjeme a oloupeme svrchní blanitou vrstvu stonků. Jde to dobře nožíkem, ne škrabkou. Stonky nakrájíme na malé kostičky, zasypeme je cukrem a necháme stát.
V misce prohněteme hrubou mouku, cukr a rostlinný margarín na drobenku.
Když se těsto vykynulé, vyložíme si plech pečičím papírem a troubu rozehřejeme na 180°C.
Těsto rozválíme na vále do velkého obdélníku a vyložíme jím plech tak, aby těsto tvořilo na všech stranách 3cm okraje. Poté na plech s těstem vlijeme uvařený puding a rovnoměrně ho rozetřeme po celém povrchu. Rebarborové kostičky poklademe na puding. Celé to posypeme drobenkou.
Dáme péct do trouby na 45 minut nebo dokud okraje z těsta krásně nezrůžoví. Po vyndání z trouby necháme zcela vychladnout.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama