Tradiční perník se zavařeninou

27. května 2018 v 14:20 |  Pečení
Peču-li pro širokou veřejnost, peču moučníky známé chuti a složení. Perníkové koření se dá využít i do lívanců, kaší, knedlíků a nákypů, ale lid si žádá něco klasického. Zdravější by to být mohlo, snadnější už asi ne.


Potřebujeme (na 1 pekáč):
  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžíce škrobu (Solamyl)
  • 1 hrnek cukru
  • 1 lžíce prášku do perníku (nebo normálního)
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1/2 hrnku řepkového oleje
  • 1 lžíce marmelády (použila jsem domácí třešňovou)
  • 1 lžička kokosového oleje na vymazání pekáče
  • 1 lžíce hrubé mouky na vysypání pekáče
  • + 3 lžíce marmelády na potření
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C, pekáč vymastíme kokosovým tukem a vysypeme hrubou moukou.
Ve velké míse smícháme polohrubou mouku, škrob, cukr, prášek do pečiva, koření, kakao a řádně to promísíme. Poté přilijeme do mísy rostlinné mléko a olej, rozmícháme a nakonec vmícháme lžíci marmelády. Moc se s tím necrcáme, nalijeme těsto do připraveného pekáče a dáme ho do vyhřáté trouby. Pečeme 30 minut, poté vyzkoušíme špejlí, jestli už je moučník hotový (pokud ano, na zapíchnutou špejli se nelepí drobky). Po vyndání z trouby necháme perník zcela vychladnout, načež ho potřeme marmeládou a naporcujeme k podávání.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama