Srpen 2018

Kváskový koláč s mákem a ovocem

27. srpna 2018 v 17:51 Pečení
Pečivo z kvásku je časově náročnější, ale po stránce zdravotní ani chuťové se mu nic nevyrovná. A kombinaci slivoní a máku se skořicí taky ne.


Potřebujeme (na 1 koláčovou formu o ⌀ 23 cm):
  • 100 g kvásku
  • 1 lžíci mletého máku
  • 5 lžic jablečného pyré nebo přesnídávky
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžičku skořice
  • špetku soli
  • ovoce na koláč
  • loupaná sezamová semínka a skořici na posypání
  • olej na vymazání formy
Postup:
Všechny ingredience smícháme v míse v uvedeném pořadí a uhněteme kompaktní těsto. Mouku přidáváme, dokud se těsto lepí na ruce (mírná lepivost je ok), záleží i na konzistenci přidaného pyré. Pak těsto necháme v míse pod utěrkou kynout 3-4 hodiny, dokud se nezvětší zhruba na dvojnásobek.
Po vykynutí těsto krátce prohněteme a vtlačíme do vymazané koláčové formy. Necháme ještě alespoň 30 minut kynout. Poté je poklademe čerstvým vypeckovaným ovocem, hojně posypeme skořicí a sezamem.
Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 200°C 30 minut.

Kombucha

23. srpna 2018 v 14:03 Recepty
Je to blahodárně působící společenství bakterií a kvasinek původem z Asie, které umí ze sladkého čaje vytvořit nápoj, jenž má mít pozitivní účinky na zdraví. Obsah cukru se kvasným procesem rapidně sníží za vzniku organických kyselin, které jsou prospěšné. Navíc se přidá spousta vitamínů. Probíhá zde i alkoholové kvašení, ale ve správně (tedy alespoň 7 dní) prokvašeném nápoji je obsah alkoholu nižší než 0,5%. Chutná to jako sladký ocet.

Více informací potěšujících i užitečných najdete třeba zde.

Jak ji získat? Objednat nebo poptat u známých. Jelikož kombucha se množí neustále, nebudou snad na ni skoupí.

Potřebujeme (na 2 litry nápoje):
  • živou kombuchu
  • 1 dl kombuchového nápoje
  • 2 sáčky černého čaje
  • 1 dl bílého cukru
  • 900 ml vroucí vody
  • 5l sklenice + hadřík + gumička na uzávěr (viz foto)
Postup:
Uvaříme černý čaj slazený cukrem a necháme zcela vychladnout. Poté vložíme zárodečnou "houbu" kombuchu, přilijeme 1 dl jejího nálevu (již hotového kombuchového nápoje) a necháme 7-10 dní při pokojové teplotě stát ve stínu. Na povrchu se vytvoří tenká blána, to je nová mladá kombucha-houba. Nápoj by měl vonět sladkokysele. Můžeme jej ochutnávat, jestli už se nám zdá dobrý, ale dodržujeme čistotu.
Až se nám to zdá, slijeme nápoj do lahví* a zkonzumujeme během týdne. Celý proces lze opakovat donekonečna s tím, že kombuchu opláchneme a vložíme do nádoby s vychladlým slazeným čajem s trochou jejího nálevu. Mladou "houbu" vzniklou na povrchu během kvašení můžeme buď vyhodit, nebo přidat ke staré, čímž mladá zesílí a časem bude schopna starou nahradit. Životnost jedné kombuchy přímo závisí na ochotě a schopnosti se o ni starat.


Rady a vylepšení:
Lze použít i zelený nebo bylinkový čaj, ale jen jednou za čas. Černý chutná kombuše nejvíc.
Cukr zde nelze nahradit medem ani třtinovým cukrem ani jinými sladidly.
Kombuchu lze týden uchovat v ledničce v jejím nálevu ve skleničce s víčkem (viz foto).
*Aparaturu na slévání tvoří lahev, trychtýřek, čajové sítko.Tím se do lahve nedostanou odumřelé části kombuchy, které mohou v nálevu plavat.

Kvásek

23. srpna 2018 v 13:32 Recepty
Polotekutý živý tvor ve sklenici, má chrakterictickou kyselou vůni a při správném zacházení bude žít tak dlouho, jak dlouho se o něj budete hezky starat. Na chov je nenáročný. Potřebuje jen denně nakrmit a občas poslat část sebe sama do světa, nejlépe za účelem výroby dobrot. Mějte ho i vy!

K čemu je dobrý? Ke všemu! Například:
  • nahradí droždí, pečicí sodu i prášek, a to ekologicky
  • sladké i slané pečivo (chléb, koláče, rohlíky, buchty, pizza, křupky, ...)
  • lívance a palačinky
  • pomazánky
  • polévky (kyselo!)
  • knedlíky slané i sladké
  • místo šampónu, pokud jste hard-unique-corn
Výbornou kuchařku plnou osvědčených receptů napsala Jana Berková. Můžu jen doporučit!

Jak ho získat? Dá se i koupit, ale nejlepší je vyrobit si ho doma. Je to snadné, jen když chcete.

Potřebujeme:
  • mouku
  • vodu
  • nádobu - zavařovací sklenici
  • lžičku na míchání
  • čas, trpělivost a dobrou náladu :)
Postup:
1. Lžíci mouky smícháme s 1-2 lžícemi vody ve sklenici na kašičku a necháme 24 hodin stát při pokojové teplotě.
2. Pak přidáme lžičku mouky, lžičku vody, zamícháme a zase to necháme být.
3. Zopakujeme bod č. 2
4. Kvásek už má kyselou vůni, tvoří se v něm bubliny = podařil se. V tuto chvíli je ještě mladý, nezkušený, na pečivo zatím slabý, ale kyselo nebo lívance už by dokázal. Něco z něj uvaříme nebo zopakujeme bod č. 2. Vrstvu kvásku ve sklenici udržujeme raději nižší, max. 3 cm, protože je jako Otesánek, čím víc naroste, tím větším množstvím mouky ho pak musíte krmit.
5. Každých 24 hodin opakujeme bod č. 2. Nejméně jednou za 4 dny je dobré z kvásku něco vyrobit nebo jej odlít, aby se příliš nenamnožil. Zhruba po týdnu od založení je už dost silný i na pečivo, takže můžete zkusit třeba chleba.


Hrachová polévka s mrkví

20. srpna 2018 v 12:45 Polévky
Pondělí = hrách k obědu a pereme prádlooo :)
Podle množství přidané vody by to mohla být i hrachová kaše jako hlavní chod. Je nasládlá, což je u hrachu možná neobvyklé, ale nejen pro děti je to velmi příjemná změna.
Hrách můžeme použít i loupaný půlený, ten stačí propláchnou a vařit hned, nemusí se namáčet.


Potřebujeme (na 2 porce):
  • 1 dl g žlutého loupaného celého hrachu
  • 6 dl vody
  • 2 bobkové listy
  • 2 střední mrkve
  • 2 lžíce dýňových semínek
Postup:
Hrách na noc namočíme do vody, další den jej slijeme a řádně propláchneme. Poté ho dáme vařit s bobkovým listem asi v 6 dl vody. Po 45 minutách vaření přidáme najemno nastrouhanou čerstvou mrkev a vaříme ještě 15 minut. Poté sejmeme z plotny, vyndáme bobkové listy a dáme do talířů nebo misek.
Dýňová semínka nasucho opražíme na plotýnce a ozdobíme jimi polévku na talířích.

Pečené kuličky z okary

20. srpna 2018 v 8:08 Hlavní jídla
Okara je drť zbylá po výrobě domácího sojového mléka. V těchto kořeněných kuličkách chutná skvěle. Jsou navíc bezlepkové. Adžika jim dodává říz, ale urřitě by šla nahradit třeba karí nebo kořením na bramborák. Kuličky jsou výborné se salátem, k těstovinám nebo k omáčkám.


Potřebujeme (na 12 kousků):
  • 2 dl cukety nastrouhané najemno (neloupat, vodu neslévat!)
  • 1 lžíci Hrašky na zahušťování
  • 2 dl čerstvé okary
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžičku koření adžika se solí
  • 1 lžičku řepkového oleje
Postup:
V míse důkladně rozmícháme Hrašku s cuketou. Přidáme všechno ostatní a umícháme z toho vlhké těsto.
Troubu si rozehřejeme na 200°C a plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta pomocí ruky a lžíce tvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládáme je na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut dozlatova a dokřupava.

Snadná polévka z bílých fazolek se zeleninou

17. srpna 2018 v 15:04 Polévky

Kromě toho, že si musíte vzpomenout a namočit fazole den předem, je tohle jedna z nejnenáročnější polévek, co znám. V létě (i kdykoli jindy) každý jistě ocení, že nemusí stát u sporáku po celou dobu vaření.


Potřebujeme (na 4 porce):
  • 200 g malých bílých fazolí v suchém stavu
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky pepře
  • 1 malá cibule
  • 3 dl mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl
  • čerstvá petrželka
Postup:
Fazole večer namočíme do vetšího množství vody. Ráno je slijeme a v nové vodě uvaříme doměkka (trvá to asi hodinu) spolu s novým kořením, bobkovým listem a pepřem. Poté k nim do hrnce přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, mraženou zeleninu, lžíci oleje a špetku soli a vaříme ještě 20 minut.
Na talíři posypeme čerstvou petrželkou.

Večerní čapí jóga

12. srpna 2018 v 20:48
Při západu slunce sedí
čápi na anténě
každý sám před sebe hledí
značně zamyšleně

Na komíně pivovaru
na nervy si lezli
a v tom červencovém žáru
málem se nesnesli

Teď tu každý na své noze
chladnou horké hlavy
věnují se radši józe
- snad jim ducha spraví...


Ovesná kaše s tofu nasladko

12. srpna 2018 v 20:30 Snídaňové
Svatá Anna z rána příjemně zchladí, vločková kaše zase příjemně zahřeje. Je plná bílkovin z tofu a slazená je jen ovocem, takže pro závisláky na rafinovaném cukru radím přidat lžičku nějakého toho sladidla... nebo si zkuste odvyknout a uvidíte, nebo spíš ucítíte, že i ovoce má velikou sladivost a navíc i nějakou vůni jako bonus! :)
Moje oblíbená kombinace je jablko + vlašské ořechy, švestky + mák, hruška + mandle, ostružiny + lískové ořechy, ale experimentovat se dá samozřejmě bezmezně, nejméně do konce úrodného léta.


Potřebujeme (na 1 porci):
  • 30 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžíci lněných semínek
  • 200 ml rostlinného mléka nebo vody
  • 90 g tofu natural
  • 1 lžičku skořice
  • dvoudlaň ovoce dle libosti
  • dlaň oříšků na dozdobení
Postup:
Vločky a lněné semínko namočíme večer do rostlinného mléka nebo vo vody v kastrůlku. Ořechy namočíme do velké sklenice s vodou.
Ráno do kastrůlku k vločkám nastrouháme přírodní tofu, přivedeme k varu a mírně povaříme za občasného míchání asi 10 minut. Část ovoce můžeme nakrájet na malé kousky a svařit spolu se směsí vloček, kaše tak bude sladší. Na závěr vmícháme skořici, dáme na talíř a dozdobíme ovocem, skořicí a oříšky, které jsme měli namočené přes noc.

Ztrácíme půdu pod nohama

7. srpna 2018 v 21:28 Náhodník
V srpnovém podvečeru kráčím svižným krokem vzhůru po vyschlé louce za městem, horkému letnímu počasí navzdory. Slunce už skrývá jemný závoj cirrů, jeho žár však dosud dýchá ozvěnou z trávy, z okolních kopců i z města, které jsem nechala za sebou. Země mi práší a suchem praská pod nohama. I tráva je suchá, pod mými kroky se drolí.
Cítím nasládlou, těžknoucí vůni luk a polí po sklizni. Náhle cítím, že jsem vyšla dostatečně daleko, aby mě příroda obklopila a město se stalo tím, co je v dálce. Na protějším kopci, kam jsem před deseti lety chodila pouštět draky, vidím stát nahusto domy bohatých lidí. Letos i na této louce postavili dům, bezposchoďový a moderní. Jak hořkosladké je vrnět blahem ve vůni květin pod měkkými slunečními paprsky s vědomím, že je jen otázkou času, kdy i tento kousek ráje padne do útrob věčnosti pod betonovými základy nových, cizích domů. Možná je i zem, na níž právě stojím, již prodaná.
Nic netrvá navěky, jak dobře vím, a přece je mi teskno. Hladím tu zem očima, vdechuji kouzlo jejího podvečera, snažím se uchovat tu chvíli v sobě pro dobu, kdy už tu nebude. Je mi umírající matkou.
Nakrátko zatoužím, aby to vše byl jen sen, z něhož se mohu probudit. Anebo z reality odejít do sna a neprobudit se už nikdy víc. Je to však pošetilé. V hloubi duše jsem smířená s představou, že na této zemi budu žít. Kdyby měla smést lidstvo ze svého povrchu, budu snad smetena nějak bezbolestně. Víc bolesti mi beztak působí její křehkost a umírání.
Než přejdu kopec a výhled na hory mi zkazí nákupní cestrum a budovy elektrotechnického průmyslu, zasním se naposled. Na světě je přece tak krásně.


Komu dát místo v srdci?

1. srpna 2018 v 14:11
Srdce mé jako stinný sad
šíř rozkládá se nad lány
Každý, kdo v něm chce pobývat
je předem host můj vítaný

Jako strom bude zasazen
Svými činy se zalívat
Podle nich bude v srdci mém
ten jeho stromek prospívat