Září 2018

Jáhlová kaše

3. září 2018 v 15:55 Snídaňové
Jáhly jsou bezlepkové a mají specifickou chuť, která je výborným ozvláštněním mezi kašemi ovesnými. Vaří se ale déle, asi 15 minut, a to ráno nestíhám, takže si je večer předvařím a ráno už jen rozvařím na kaši, což trvá chviličku. Hrnec večer šoupnu pod peřinu a když jdu spát, tak ho vyndám a zachumlám se do vyhřátých peřin místo něj. Někteří mají k těmto účelům doma kočku; já mám tři a nespolupracují, zato kalorimetrická rovnice hrnce nikdy nezklame.
U kaše platí, že někdo to rád řídké, někdo husté a všichni dostanou, co chtějí.
Množství porcí lze libovolně navyšovat podle počtu strávníků, stačí jím násobit i množství ingrediencí.
Na obrázku je kaše se švestkami. Růžová jako pro princeznu!


Potřebujeme (na 1 porci):
  • 50 g jahel (prosa)
  • 150 ml vody
  • 200 ml rostlinného mléka
  • 1 lžičku skořice
  • hrst sezonního ovoce, lžíci marmelády nebo kompot podle vlastní chuti
  • 1 lžičku lněného oleje
  • 1/4 bílého tofu natural (asi 50 g)
Postup:
Jáhly večer důkladně propláchneme a dáme je do vroucí vody. Necháme je 10 minut povařit a poté stáhneme z plotny a do rána necháme v hrnci "dojít", nejlépe v peřinách.
Ráno do hrnce přidáme rostlinné mléko, skořici a ovoce a povaříme, dokud kaše nezíská námi požadovanou hustotu. Pak ji přendáme do misky, posypeme nadrobeným tofu a skořicí, zakápneme lněným olejem a sníme :)

Zeleninovo-jáhlový nákyp s tempehem

3. září 2018 v 15:38 Hlavní jídla
Když potřebuju v hukotu školního roku na několik dnů dopředu oběd, udělám si ho plný pekáč. Docela se to vyplatí, i když příprava je trochu sofistikovanější a zabare víc času. Tehle nákyp chutná dobře i další (a i čtvrtý) den. Při použití jahelných vloček místo strouhanky je navíc bezlepkový.


Potřebujeme (na 4 porce):
  • 200 g jáhel (prosa)
  • 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 cibuli
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky saturejky
  • 200 g uzeného tempehu
  • 3-4 mrkve
  • 4-5 listů hlávkové kapusty
  • strouhanka a olej na vysypání pekáče
Postup:
Jáhly důkladně propláchneme a dáme je do vroucí osolené vody nebo vývaru. Necháme je 10 minut vařit, poté sejmeme z plotny a dáme zatím stranou.
Do většího hrnce dáme smažit nadrobno pokrájenou cibuli a tempeh. Olej není potřeba, tempeh by měl být tučný dost. Často mícháme a když je cibule dobře osmažená, přidáme prolisovaný česnek a saturejku. Krátce (minutku) osmahneme, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a ještě 10 minut za občasného míchání dusíme. Poté přidáme kapustové listy bez středových "žeber" nakrájené na menší kousky a necháme 5 minut podusit. Nakonec do hrnce vmícháme jáhly.
Pekáč vymažeme trochou oleje a vysypeme strouhankou. Přendáme do něj nákyp a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut až hodinu.
Podáváme s čerstvým salátem a kysanou zeleninou.